bezár
 

film

2021. 09. 23.
Gijs Naber: Enyedi Ildikó a történet, a regény szívét ragadta meg
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gijs Naber: Enyedi Ildikó a történet, a regény szívét ragadta meg A féltékenység és a szerelmi kétkedés természetrajzát mutatja be Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története, amelyet csütörtöktől játszanak a magyar mozik. A főszereplő, Störr kapitányt alakító Gijs Naber holland színész az MTI-nek adott interjúban úgy vélekedett, hogy Enyedi Ildikó a történet "szívét", a könyv lényegét ragadta meg.

A csaknem háromórás, nagyszabású film Füst Milán több mint húsz nyelvre lefordított A feleségem története: Störr kapitány feljegyzései című regénye alapján készült. Enyedi Ildikó már évtizedek óta meg akarta filmesíteni a regényt, ő maga írta a forgatókönyvet.

Az alkotásban Störr kapitányt Gijs Naber holland színész alakítja, feleségét, Lizzyt Léa Seydoux francia színésznő; a történet hét leckén keresztül, a férfi szemszögéből mutatja be a szerelmet és a vele járó féltékenységet.

Először a film forgatókönyvével ismerkedtem meg, később a regényt is elolvastam, amely sokkal nagyobb ívű történet, de Enyedi Ildikó a "szívét", a könyv lényegét ragadta meg - hangsúlyozta az MTI-nek Gijs Naber holland színész, aki a film díszbemutatójára érkezett Budapestre.

Kifejtette: Störr kapitány a munkájában felelősségteljes, sikeres ember, viszont a szerelmi életében kicsúszik a talaj a lába alól. Francia feleségére, Lizzyre a kezdetektől féltékeny, próbálja kideríteni, valóban megcsalja-e, ahogy azt az elejétől fogva gyanítja. Mindvégig próbál tisztességes maradni: nem a feleségét próbálja visszafogni, hanem önmagát - magyarázta a színész, aki szerint örök kérdés, hogyan tudunk egy másik emberhez kapcsolódni és önmagunkat megtalálni egyben.

A holland színészt magával ragadta a hajóskapitány közege, a matrózok élete, a kikötő és a hajózás a végtelen tengeren, amely a szabadságot jelképezi számára. Mint mondta, vonzotta az a romantikus, egyben melankolikus és nosztalgikus hangulat, amelyet ez a történet áraszt.

Az utolsó jelenetek egyikében, pár snitt erejéig feltűnik Gijs Naber hat hónapos kisfia a filmben. A színész hangsúlyozta: Störr kapitány a történetét úgy meséli el hét fejezeten keresztül, mintha egy-egy tanítást adna át a fiának az életről. "Apaként engem is nagyon foglalkoztat, hogy mit akarok továbbadni a gyerekemnek. Azt gondolom, hogy a történet üzenete megfontolandó: ne állj ellent, hanem enged bele magad az életbe, úgy, ahogy az van. Ezt én is szeretném továbbadni a fiamnak" - hangsúlyozta.

Gijs Naber felidézte, hogy személyesen nem ismerte korábban Enyedi Ildikót, bár látta a rendező Testről és lélekről című filmjét. Enyedi Ildikó tanítványa, Csoma Sándor 2019-es Casting című vizsgafilmjében figyelt fel a holland színészre, aki akkor egy pornóproducert alakított.

Gijs Naber először dolgozott együtt Léa Seydoux francia színésznővel is, de mint mondta, hamar megtalálták a közös hangot. "Enyedi Ildikó rendezési stílusának nagy szerepe volt ebben, mert ő mindennek megadja a módját" - emlékezett a forgatásra. Kiemelte, hogy a rendező mindenre ad időt: először igyekszik megismerni a színészeket, akik így magánemberként is megnyílnak előtte, ez nagyban segíti a közös munkát.

A színész szerint a forgatás nagyon jó hangulatban zajlott Budapesten, Fóton, Hamburgban és Máltán. Enyedi Ildikó befogadó és meleg légkört teremtett maga köré, a magyar stáb pedig professzionális munkát végzett - tette hozzá.

A négy ország kooprodukciójában készült filmben Louis Garrel, Josef Hader, Ulrich Matthes, Udo Samel, Jasmine Trinca és Luna Wedler, a magyar színészek közül pedig Funtek Sándor, Rujder Vivien és Hajduk Károly szerepel. A feleségem történetét magyar szinkronnal vagy eredeti nyelven magyar felirattal láthatja a közönség csütörtöktől a magyar mozikban.

Négyzetes kép forrása: facebook.com/AFelesegemTortenete/ Fotós: Csata Hanna

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Laurent Tirard: A beszéd
Jurik Kristóf: A kuflik és az Akármi
Michel Franco: Új világrend

Más művészeti ágakról

Markó Béla az SZTE-BTK-n
irodalom

A mindennapok újraírása A mindennapok újraírása
Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíjpályázat nyerteseinek beszélgetéséről
irodalom

Szobor helyett hús-vér ember Szobor helyett hús-vér ember
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 7. nap
építészet

Látkép-betekintő Látkép-betekintő
Kis szelet a Látkép 2021 - Művészettörténeti Fesztiválból


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés