bezár
 

irodalom

2021. 09. 24.
V4 Versek
Friss lengyel, cseh és szlovák antológiák
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén Budapesten rendezik meg a 40. Költők Világkongresszusát, amelynek tiszteletére nem kevesebb, mint 107 kortárs költő verseivel jelenik meg három rendhagyó gyűjtemény – tájékoztatta a Petőfi Kulturális Ügynökség a prae.hu-t. 

Az időközben zajló PesText irodalmi fesztivál keretein belül szeptember 23-án, csütörtökön kerülnek majd bemutatásra a Visegrádi Négyek legfrissebb válogatásai. A beszélgetés moderátora Zsille Gábor, résztvevői pedig Pálfalvi Lajos műfordító, irodalomtörténész, Vörös István és Tóth László költő-író-műfordítók lesznek.

Az Itt minden tele van zenével című antológia a kortárs cseh líra dinamizmusára épít, A sárkány szemébe nézek, és vállat vonok címet viselő lengyel gyűjtemény elsősorban a legfiatalabbak munkái köré szerveződik, a Pozsonyi kávé Bratislavában című kötet pedig a szlovák irodalom egyfajta pályaívét kívánja bemutatni, az 1980-as évek végétől napjainkig. 

Mindeközben, kísérő rendezvényként kerül sor a V4-es országok fiatal műfordítóinak találkozójára is a Petőfi Irodalmi Múzeumban, szeptember 23. és 25. között, ahol a fordítók különféle workshopokon, szakmai programokon vehetnek részt. 

Szintén most jelenik meg a spanyol, katalán, galegó és baszk költők munkásságát egybefogó Nem beszélek a tengerről című kiadvány, az 1749.hu online világirodalmi magazin gondozásában. Szeptember 25-én, szombaton a versantológia kapcsán Zelei Dávid, a kötet egyik szerkesztője kérdezi majd a két meghívott szerzőt, María Eloy-Garcíát és Ismael Ramost.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Pszt! Az Öreg Banda játszik! Pszt! Az Öreg Banda játszik!
A Margó Fesztiválon mutatták be Kollár-Klemencz László Öreg Banda című regényét
irodalom

Van bennünk rózsa Van bennünk rózsa
A Margó Fesztiválon mutatták be Danyi Zoltán A rózsákról című regényét (Magvető Kiadó, 2021)
irodalom

Szobor helyett hús-vér ember Szobor helyett hús-vér ember
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 7. nap
irodalom

Senki se tenger, mindenki óceán Senki se tenger, mindenki óceán
Irodalmi Diszkó Szegeden

Más művészeti ágakról

Egy Asztal Elmozdítása című lakáskiállítás margójára
gyerek

A Tejúttól a rózsabogárig A Tejúttól a rózsabogárig
Vadlovak – Hortobágyi mese
színház

Szentivánéj a Pasaparkban Szentivánéj a Pasaparkban
A Pintér Béla és Társulata Marshal Fifty-Six cím előadásáról
art&design

Elköteleződve az arcok felé Elköteleződve az arcok felé
„… félig kép, félig fátyol …” – Gedő Ilka (1921–1985) grafikáiról és a Magyar Nemzeti Galéria legutóbbi kiállításáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés