bezár
 

építészet

2021. 10. 06.
Megkezdődhet a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény épületének komplex megújítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megkezdődhet a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény épületének komplex megújítása Október elsején az épület modernizálásának tervei megkapták a szükséges engedélyeket - írta Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója keddi Facebook-posztjában.

A beruházás előkészítését a Közlekedési Múzeum irányítja. A tervek elkészültével és az engedélyek birtokában a kivitelezési tendert 2022 elején tervezik kiírni a 160 éves öntöde méltó felújítására, megmentésére.

Az Öntödei Gyűjtemény az egykori Ganz gyár, a magyar ipar zászlóshajójának egyik legrégebbi, máig fennmaradt épületében kapott helyet. Az épületet Ganz Ábrahám építtette 1858-1862 között és 1964-ig a vasúti kerekek gyártásában is fontos szerepet betöltő kéregöntödeként üzemelt.

Közép-Európa első öntészeti múzeumaként 1969-ben nyitotta meg kapuit, majd Buda első ipari műemlékévé nyilvánították.

Mivel a csaknem 160 éves fa rácsostartó tetőszerkezet jelentős állagromlást szenvedett, 2019-ben felfüggesztették a múzeum látogatását. Ekkor láttak neki az azonnali állagmegóvásnak, valamint a teljeskörű műemléki felújítás előkészítésének. A tetőt 2020 decemberében ideiglenesen stabilizálták.

A kormány - Fürjes Balázs államtitkár és az Emberi Erőforrások Minisztériumának közös javaslatára - szintén ekkor biztosította a forrást az épület felújításának megtervezésére, ami az idei év januárjában meg is kezdődött. A CÉH Zrt. az engedélyezési terveket elkészítette, pénteken pedig megérkezett az örökségvédelmi engedélyt. A kivitelezési közbeszerzés kiírását 2022 elejére tervezik.

A felújítás eredményeképpen egy mai igényeknek megfelelő új konferencia- és rendezvénytérrel gazdagodik az épület és megújul a múzeumkert is. Az épület minden műemléki elemét megmentik és felújítják.

Az épületben az eddigi öntészeti kiállítást egy új, szélesebb ipartörténeti kitekintésű tárlattal egészítik ki, kiemelt figyelmet fordítva a magyar ipar aranykorának és Ganz Ábrahám örökségének bemutatására.

Négyzetes képet készítette: Németh Nóra

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Gyárépületből kreatív műhely Gyárépületből kreatív műhely
Megalakult a Goldberger-kollektíva
építészet

Az eltűnt idő nyomában Az eltűnt idő nyomában
Tértelen hely projekt: A Blaha Lujza tér múltja és jelene négy fiatal szemével
építészet

Utca Londonban Utca Londonban
Zed Nelson The Street című filmje kapcsán
építészet

A Magyar Zene Háza nyerte el a „Világ Legjobb Zenei Célú Fejlesztése” díjat
Az amerikai Music Cities Awards a legjobbnak minősítette a készülő épületet

Más művészeti ágakról

Fabricius Gábor: Eltörölni Frankot
art&design

A techno mint életérzés A techno mint életérzés
Utózengés: a Techno Worldsről az Art Quarter Budapestben
irodalom

Adj, király, katonát! Adj, király, katonát!
Helyzetjel 1.
színház

A padló nem ölel vissza A padló nem ölel vissza
Az Okuláré Projekt fiatal drámaírókat támogató programjának újraindulásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés