bezár
 

irodalom

2021. 10. 07.
Dante 700 programsorozat és nyitóest
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dante 700 programsorozat és nyitóest A 700 éve elhunyt költő emlékére a Magyar Dante Bizottság és a Tiszatáj Alapítvány szervez programsorozatot, melynek szegedi megnyitójára 2021. október 11-én, este 6 órától kerül sor a Tiszatáj Szalonban (Szeged, Roosevelt tér 10-11.). Az esten az Isteni színjátékról Géczi János költő, képzőművész, Nátyi Róbert művészettörténész és Pál József irodalomtörténész beszélgetnek, majd bemutatják a Tiszatáj folyóirat – Dantéval és a kortárs olasz költészettel foglalkozó – szeptemberi számát is. Ezt követően Nátyi Róbert művészettörténész megnyitja Géczi János kiállítását.

A 700 éve elhunyt költő emlékére a Magyar Dante Bizottság és a Tiszatáj Alapítvány szervez programsorozatot, melynek szegedi megnyitójára 2021. október 11-én, este 6 órától kerül sor a Tiszatáj Szalonban (Szeged, Roosevelt tér 10-11.). Az esten az Isteni színjátékról Géczi János költő, képzőművész, Nátyi Róbert művészettörténész és Pál József irodalomtörténész beszélgetnek, majd bemutatják a Tiszatáj folyóirat – Dantéval és a kortárs olasz költészettel foglalkozó – szeptemberi számát is. Ezt követően Nátyi Róbert művészettörténész megnyitja Géczi János kiállítását.

Géczi János: A földhöz szögezettek

A költő halálának 700. évfordulójára a Magyar Dante Bizottság és a Tiszatáj Alapítvány szervezésében számos kulturális és tudományos esemény megrendezésére került és kerül sor.

Szeptember 12-én a Magyar Állami Operaház ünnepi estet szervezett.  Szeptember 14. után (a költő halálának emléknapja) a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításon mutatják be a költő és műveinek sorsát, magyar hatását, fordításait, illusztrációit.

A Tiszatáj folyóirat 2021. szeptemberi Dante-száma is a költőhöz, illetve a kortárs olasz költészethez kapcsolódik. A Magyar Tudományos Akadémia, a Szent István Tudományos Akadémia, a Szegedi Tudományegyetemmel és a Római Magyar Akadémiával közösen nagyszabású, egymással összefüggő nemzetközi konferenciát rendeznek Rómában (november 3–4.), Szegeden (november 16–17.), valamint Budapesten (november 18–19.).

A képzőművészeti programok közül kiemelkedik az a meghívásos kiállítás, amelyen ötven magyar művész Dantéval „közösen” alkotott művét mutatják be a szegedi, budapesti és római helyszíneken kívül Dunaszerdahelyen, Szentendrén és várhatóan további városokban. Bemutatják Sárkány Győző Végtelen színjáték című kiállítását és az abból készült albumot is.

A szegedi szimfonikusok közreműködésével a magyar zenei hagyományban élő Dante (Liszt, Hubay, Ábrányi) és Tóth Péter a költő szövegére írt műve, a Divino Infernó is hallható majd.

A SZTE Klebelsberg könyvtára a szegedi italianisták Dante-tanulmányait mutatja be kiállítás formájában november közepétől.

További programok, aktualitások a www.dante700.hu oldalon találhatnak.

A négyzetes kép forrása: dante700.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
A 14. Frankofón Filmnapokról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés