bezár
 

irodalom

2021. 10. 07.
Dante 700 programsorozat és nyitóest
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dante 700 programsorozat és nyitóest A 700 éve elhunyt költő emlékére a Magyar Dante Bizottság és a Tiszatáj Alapítvány szervez programsorozatot, melynek szegedi megnyitójára 2021. október 11-én, este 6 órától kerül sor a Tiszatáj Szalonban (Szeged, Roosevelt tér 10-11.). Az esten az Isteni színjátékról Géczi János költő, képzőművész, Nátyi Róbert művészettörténész és Pál József irodalomtörténész beszélgetnek, majd bemutatják a Tiszatáj folyóirat – Dantéval és a kortárs olasz költészettel foglalkozó – szeptemberi számát is. Ezt követően Nátyi Róbert művészettörténész megnyitja Géczi János kiállítását.

A 700 éve elhunyt költő emlékére a Magyar Dante Bizottság és a Tiszatáj Alapítvány szervez programsorozatot, melynek szegedi megnyitójára 2021. október 11-én, este 6 órától kerül sor a Tiszatáj Szalonban (Szeged, Roosevelt tér 10-11.). Az esten az Isteni színjátékról Géczi János költő, képzőművész, Nátyi Róbert művészettörténész és Pál József irodalomtörténész beszélgetnek, majd bemutatják a Tiszatáj folyóirat – Dantéval és a kortárs olasz költészettel foglalkozó – szeptemberi számát is. Ezt követően Nátyi Róbert művészettörténész megnyitja Géczi János kiállítását.

Géczi János: A földhöz szögezettek

A költő halálának 700. évfordulójára a Magyar Dante Bizottság és a Tiszatáj Alapítvány szervezésében számos kulturális és tudományos esemény megrendezésére került és kerül sor.

Szeptember 12-én a Magyar Állami Operaház ünnepi estet szervezett.  Szeptember 14. után (a költő halálának emléknapja) a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításon mutatják be a költő és műveinek sorsát, magyar hatását, fordításait, illusztrációit.

A Tiszatáj folyóirat 2021. szeptemberi Dante-száma is a költőhöz, illetve a kortárs olasz költészethez kapcsolódik. A Magyar Tudományos Akadémia, a Szent István Tudományos Akadémia, a Szegedi Tudományegyetemmel és a Római Magyar Akadémiával közösen nagyszabású, egymással összefüggő nemzetközi konferenciát rendeznek Rómában (november 3–4.), Szegeden (november 16–17.), valamint Budapesten (november 18–19.).

A képzőművészeti programok közül kiemelkedik az a meghívásos kiállítás, amelyen ötven magyar művész Dantéval „közösen” alkotott művét mutatják be a szegedi, budapesti és római helyszíneken kívül Dunaszerdahelyen, Szentendrén és várhatóan további városokban. Bemutatják Sárkány Győző Végtelen színjáték című kiállítását és az abból készült albumot is.

A szegedi szimfonikusok közreműködésével a magyar zenei hagyományban élő Dante (Liszt, Hubay, Ábrányi) és Tóth Péter a költő szövegére írt műve, a Divino Infernó is hallható majd.

A SZTE Klebelsberg könyvtára a szegedi italianisták Dante-tanulmányait mutatja be kiállítás formájában november közepétől.

További programok, aktualitások a www.dante700.hu oldalon találhatnak.

A négyzetes kép forrása: dante700.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Senki se tenger, mindenki óceán Senki se tenger, mindenki óceán
Irodalmi Diszkó Szegeden
irodalom

Propolisz Propolisz
Helyzetjel
irodalom

Az irodalomnak tényleg úgy van vége, hogy szórakoztat? Az irodalomnak tényleg úgy van vége, hogy szórakoztat?
Elindult a Késelés Villával 5. évada!
irodalom

A véletlenek valószerűsége A véletlenek valószerűsége
Pavla Horákovával Mécs Anna beszélgetett a PesText fesztiválon

Más művészeti ágakról

Laurent Tirard: A beszéd
Közönségtalálkozó Enyedi Ildikóval A feleségem története premier előtti vetítésén
gyerek

Pályázz a Pagonnyal!
Lehetőségek ovisoknak, iskolásoknak és gimnazistáknak


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés