bezár
 

zene

2021. 10. 16.
A szabadság hangjai
Hollerung Gábor és a Budafoki Dohnányi Zenekar a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szabadság hangjai 2021. október 23-án, szombaton A szabadság hangjai címmel koncertet ad Hollerung Gábor és a Budafoki Dohnányi Zenekar a Müpában – áll az intézmény honlapján. 

Bartók Béla első alkotói korszaka erős szálakkal kötődik a 19. század világához, különösen Liszt Ferenc zenéjéhez. Kossuth alakját középpontba állító szimfonikus költeményében ahhoz a liszti kezdeményezéshez kapcsolódott, melyet olyan művek fémjeleznek, mint a Magyar történelmi arcképek zongorasorozat, illetve a szimfonikus költemények hősi tematikájú darabjai, a Mazeppa, a Hamlet vagy a Prométheusz. De Liszt nemcsak eszmei, hanem zeneszerzés-technikai útravalóval is bőséggel ellátta a fiatal Bartókot, a Les Préludes motivikus szervezettsége bizonyosan inspirálta az ifjú zeneszerzőt, így különösen izgalmas lesz megfigyelni e két darabot egymás szomszédságában. A koncerten felhangzó ősbemutató, Szentpáli Roland kantátája a Müpa 2020-as zeneműpályázatának egyik díjazottja. A mű szövege Berzsenyi Dániel szavait idézi, a komponistát a vers ereje és aktualitása fogta meg. A műben egyszerre használ narrációt és szólóéneket, valamint szólókürtöt, illetve térben elhelyezett további kürtöket.

Műsor:

Szentpáli Roland: A magyarokhoz - ősbemutató

Bartók: Kossuth-szimfónia, DD 75a, BB 31

Liszt: Les Préludes, S. 97

Négyzetes kép a leadben: mupa.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés