bezár
 

színház

2021. 10. 20.
Először látható Magyarországon Wayne McGregor „Chroma” című koreográfiája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Először látható Magyarországon Wayne McGregor „Chroma” című koreográfiája Először látható Magyarországon Wayne McGregor brit koreográfus „Chroma” című munkája, amelyet október 29-én mutat be a Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyházban.

Az innovatív alkotó modern balettje két hasonlóan eredeti kortárs produkcióval - az izraeli Sharon Eyal és Gai Behar Bedroom Folk, valamint a svéd Alexander Ekman Episode 31 című darabjával - szerepel közös programban október 29-től a Magyar Nemzeti Balett Kon-takt(s) című modern balettestjén, a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában.

Szkéné színház

Wayne McGregor Chroma című darabja az alkotó szándékai szerint az emberi test drámáját vizsgálja, valamint azt, ahogy a test a legszélsőségesebb gondolatokat és érzelmeket is képes kifejezni. A négy női és hat férfi balettművész által bemutatott, csaknem félórás koreográfia látványvilágát John Pawson minimalista díszletei határozzák meg, míg a táncosok mozdulatait Joby Talbot saját kompozíciói és a White Stripes amerikai rockzenekar számainak áthangszerelt változatai kísérik - olvasható a Magyar Állami Operaház MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Chromát 2006-ban mutatta be a londoni Királyi Operaház, egy évvel később pedig elnyerte a legjobb táncprodukciót megillető Olivier-díjat. Az azóta eltelt csaknem másfél évtizedben Wayne McGregor munkája a világ olyan rangos együtteseinek repertoárján szerepelt, mint a San Francisco Ballet, a Boston Ballet, a moszkvai Bolsoj Balett vagy a Holland Nemzeti Balett.

A Magyar Nemzeti Balett produkcióját kettős szereposztásban Jessica Wright betanításában, Rujsz Edit próbavezető balettmester irányításával, Antoine Vereecken felügyelete mellett viszik színpadra.

A Kon-takt(s) esten ismét látható Sharon Eyal és Gai Behar Bedroom Folk című alkotása is. Az L-E-V társulatuk révén Magyarországon is ismert alkotópáros 2015-ben a Holland Táncszínház számára készítette el koreográfiáját, amelyet 2018-ban a mutatott be a Magyar Nemzeti Balett. Most Venekei Marianna próbavezető balettmester irányításával látható a darab, kettős szereposztásban.

Az est keretében ugyancsak visszatér a repertoárra Alexander Ekman a New York-i Juilliard School végzős növendékeinek készített Episode 31 című látványos koreográfiája. Az energikus, életvidám ritmikával teli alkotást, a koreográfus két szereposztás egybegyúrásával, sajátos budapesti változatban állította színpadra.

A darabot most ugyancsak Venekei Marianna próbavezető balettmester irányításával adja elő a Magyar Nemzeti Balett.

A Kon-takt(s) modern balettest október 29-én 20 órakor kezdődő premiert követően október 30-án és 31-én, valamint november 6-án, 7-én és 11-én látható a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában.

A négyzetes kép forrása: Operaház

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
A szexuális nevelés hiánya és TikTok a Nemzetközi Roma Színházi fesztiválon

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés