bezár
 

art&design

2021. 10. 27.
Roskó Gábor a szentendrei ÚjMűhely Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Roskó Gábor a szentendrei ÚjMűhely Galériában A legkisebb a legügyesebb címmel szerdától látható Roskó Gábor tárlata a szentendrei ÚjMűhely Galériában, ahol a művész tollrajzai mellett kisplasztikáit is megtekinthetik az érdeklődők - közölte a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a prae.hu művészeti portállal.

Roskó Gábor grafikai és kerámiaalkotásai mellett egyedi festészeti munkásságával került be a hazai kulturális köztudatba. A művész allegorikus-ironikus kifejezésmódján átszűrve visszaköszön a klasszikus állatmesék, a zsidó hagyományok vizuális megjelenítése mellett több ókori kultúra misztikus világának lenyomata is - olvasható a közleményben. Mint írják, a Munkácsy-díjas művész tollrajzaiba a sajátos alkotói világának részét képező enigmatikus ornamentális motívumegyütteseit emeli be, amelyek rejtett figuralitással utalnak létező vagy sohasem volt kultúrák valóságára. A szimmetrikus, zárt formákba rendezett, középkori metszetekre és az inka kultúra ábrázolási módjára emlékeztető rajzok a világ megismerésének vágyát tükrözik. Azonban a kiállítás címével azonos elnevezésű kisplasztikát és a HMS Refugee Fox című festett faszobrot szemlélve is egyértelművé válik, a jelekhez sohasem tartozhat csak egyfajta jelentés.

Roskó Gábor 1958-ban született Budapesten. 1976-1981 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola sokszorosított grafika szakán tanult, 1981-1982 között pedig posztgraduális képzésben murális festő szakon folytatta tanulmányait. 1985-1988 között Derkovits-ösztöndíjas, majd 1991-ben a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasa volt. 1985-ben Smohay-díjat, 1995-ben Munkácsy-díjat, 1996-ban Eötvös-ösztöndíjat kapott. 1987-ben Lengyelországban, 1991-ben Ausztriában, 1993-ban Hollandiában, majd 1996-ban Írországban járt tanulmányúton. Az elmúlt években egyéni kiállításait az acb Galériában, a MODEM-ben és a dunaújvárosi ICA-D-ban láthatta a közönség. A kiállítás november 27-ig, keddtől szombatig 10 és 18 óra között tekinthető meg.

 

Négyzetes kép a leadben és Facebookos kép forrása: kultura.hu
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
A 14. Frankofón Filmnapokról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés