bezár
 

építészet

2021. 10. 29.
Átadták az idei Pro Architectura díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átadták az idei Pro Architectura díjakat Építészek, tervezők, kivitelezők, irodák teljesítményét ismerték el a Pro Architectura díjak átadásán csütörtökön Budapesten. Mások mellett az Eiffel Műhelyház létrehozását és a Károlyi-Csekonics Palota felújítását is díjazták.

"Vitán felül áll, hogy a magyar építészet tartja a lépést a világ legjobb építész stúdióival, emellett képes olyan egyedülálló alkotásokra, amilyen az elmúlt években a Szent István-terem rekonstrukciója volt" - mondta a rendezvényen a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Pro Architectura díjakat átadó Gulyás Gergely kiemelte: nemcsak jól hasznosítható épületek születnek, de az alkotók az utánunk jövő generációk számára is hirdetik e nemzedék erejét és a jövő iránti elkötelezettséget. A miniszter hozzáfűzte: a közösségek nem jöhetnek létre és nem fejlődhetnek épületek nélkül, és ami most épül, az jó esetben évszázadokra jelöli ki az utakat és a lehetőségeket.

"Így lett a Kossuth téri képviselői parkolóból a nemzet főtere, a járműjavító enyészetre ítélt épületéből Eiffel Műhelyház vagy egyetemi campus a Károlyi-Csekonics Palotából, ahol most állunk. Megújulnak középületeink, egészségügyi és szociális intézményeink, közösségi tereink, iskoláink, színházaink, múzeumaink, templomaink és sportlétesítményeink" - sorolta Gulyás Gergely.

A minőségi magyar épített környezet létrehozásában, az építészeti értékek megóvásában, az építészeti szemléletformálásban és egy jeles építészeti alkotás létrehozásában kifejtett építészeti-tervezői tevékenységéért tíz díjat adtak át, ezekhez egy-egymillió forint összegű pénzjutalom és oklevél jár.

Az építészeti alkotás kategóriában vehetett át elismerést Máté Tamás és Vass-Eysen Áron a tahitótfalui Műteremház megalkotásáért; Tóthfalusi Gábor a Sütő András erdélyi író egykori gyulafehérvári lakóháza felhasználásával kialakított szociális-innovációs és életminőség-fejlesztő központért kapta meg az elismerést.

A Magyar Állami Operaház Műhelyházának létrehozásáért a Középülettervező Zrt. csapatát díjazták, így a közelmúltban elhunyt Marosi Miklóst (elismerését lánya vette át), Ács Istvánt, Ökrösné Pernesz Ágnest és Rabie Aniszt. M. Miltényi Miklós a Somogy megyei Alsóbogáton található több száz éves magtár épület felújításáért kapott díjat; Kuli László a budajenői skót-bencés rendház oktatási és igazgatási központtá alakításáért; Molnár Csaba, Bach Péter, Halmai Dénes és Terbe Rita a józsefvárosi neobarokk Károlyi-Csekonics Palota felújításáért; Vasáros Zsolt a Liget Budapest részeként létrejött Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központért.

Életművéért ismerték el Bugár-Mészáros Károly György egykori miniszteri biztost, a Magyar Építészeti Múzeum igazgatóját; építtetőként díjazták a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátságot a kőszegi, egykori bencés rendház felújításával létrehozott Benedict Hotelért; közreműködő kivitelezőként pedig Kelecsényi Gergely kapott Pro Architectura díjat a Párizsi Udvar Hotel épületkerámia-restaurátori tervezési feladatainak összefogásáért.

Négyzetes kép a leadben: hbmek.hu
Facebookos kép forrása: kultura.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés