bezár
 

színház

2021. 11. 09.
Íme a 2021/22-es Nyílt Fórum drámapályázat
Újra várják a jelentkezőket a Nyílt Fórum írói vándortáborába!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Íme a 2021/22-es Nyílt Fórum drámapályázat Pályázni teljesen vagy nagy részben kidolgozott drámaszövegekkel lehet. A Színházi Dramaturgok Céhe egyik legfőbb tevékenysége a kortárs dráma fejlődésének elősegítése, támogatása, a legkiemelkedőbb rendezvénye pedig a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fóruma, amelyet az alapítók 1985-ben indítottak útjára.

2016-tól új formát öltött a Nyílt Fórum: több állomásos szövegfejlesztő és mentoráló írói vándortáborrá alakult, ahol a beküldött darabok közül kiválasztott drámák szerzőivel folytatnak időről-időre intenzív konzultációt; a továbbfejlesztett műveket felolvasószínházban mutatják be és kötetben jelentetik meg.

Szkéné színház

Felhívják minden drámaírással foglalkozó szerző, író, költő figyelmét; hogy 2021. november 22-ig küldje el drámai szövegét a nyiltforum2021@gmail.com címre. Olyan műveket várnak, amelyek egészben vagy legalább nagy vonalaiban (fele részében) már kidolgozottak, és a még nem kidolgozott részek is végiggondoltak, leírtak, legalább vázlatos formában. A Fórum csak még be nem mutatott és nyomtatásban (pl. folyóiratban, kötetben) még meg nem jelent drámákkal foglalkozik. Természetesen a szerzői nyitottság is az együttműködés elengedhetetlen feltétele.

December folyamán csak dramaturgok részvételével választják ki a beérkezettek közül azokat a szövegeket, amelyekkel ebben az évadban dolgozni fogunk. A döntés határideje: 2021. december 20. 

Az alábbi tervek arra az ideális esetre vonatkoznak, ha a személyes találkozások biztonságosak lesznek:

A kiválasztott szövegek szerzőit meghívják 2022 február elején egy hosszú hétvégére, amikor dramaturgok a hozzájuk csatlakozó színházi emberekkel (rendezőkkel, színészekkel, kritikusokkal, írókkal) kisebb csoportokban konzultálnak a drámai szövegekről, értékelik azokat, javaslatokat fűznek hozzájuk, tanácsokkal látják el a szövegek íróit. A továbbiakban azt várják a szerzőktől, hogy a következő másfél-két hónapban fejlesszék szövegeiket. Lehetőség van arra is, hogy a szerzők mentort, segítő tanácsadót válasszanak maguknak.

2022 tavaszán Debrecenben, a Deszka Kortárs Drámafesztiválhoz kötődő workshopon már a továbbfejlesztett drámai művekkel találkozik a Nyílt Fórum, együtt tekintik át a drámákon esett változásokat, fejlődést. A műveket, illetve működésüket is próbára tesszik részletek felolvasásával.

Az így már két fordulóban fejlesztett drámákat 2022 nyarán széles nyilvánosság előtt zajló, neves rendezők és színészek által létrehozott felolvasószínházi előadásokon mutatják be. A folyamat záróakkordjaként, 2022 őszén a szövegek megjelennek a Nyílt Fórum füzetek 2021/22-es számában.

Amennyiben a tervezett időpontokban a járványhelyzet azt kívánja, úgy digitális, online (a korábbi években kipróbált és bevált) megoldást alkalmaznak a workshop megtartására – a résztvevőink egészsége és biztonsága érdekében.

A felhívás elsősorban azoknak szól, akik rugalmasak és kíváncsiak más véleményekre, valamint részt tudnak venni a teljes eseménysorozaton és vállalják, hogy a fejlesztés eredményeként létrejött szöveget felolvasószínházi formában és kötetben nyilvánosságra kerüljenek.  A beválogatott szerzők részére az egyes fordulók úti-, szállás- és étkezési költségeihez hozzájárulnak, illetve állják azt. 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Komáromi Jókai Színház - Szkéné: Don Juan, vagy az apák réme
Filmszínházi keretek között debütált a Batsheva Dance Company felújított táncelőadása
színház

Axis Mundi Axis Mundi
Szakralitás a Recirquel IMA című előadásában
Szabó Veronika: Queendom (búcsúelőadás)

Más művészeti ágakról

Vaktérkép
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Janca Ákos válaszol
Pintér Tibor: Hangok és szavak erdeje könyvbemutató
Lully–Molière: A kénytelen házasság


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés