bezár
 

film

2021. 11. 12.
Több mint 30 ezren látták a Nagylátószög című kiállítást
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint 30 ezren látták a Nagylátószög című kiállítást Már több mint 30 ezer látogatót vonzott a Nemzeti Filmintézet szakmai közreműködésével megrendezett, Nagylátószög - 120 éves a magyar film című nagyívű filmtörténeti tárlat, amely még vasárnap estig látható a Ludwig Múzeumban - közölte a Nemzeti Filmintézet az MTI-vel.

Mint írták, a kiállítás a Déli Városkapu Program keretében tervezett magyar filmes központ előkészítésének első lépése is egyben.

Felidézték, hogy a Nemzeti Filmintézet 2021-ben sokszínű programsorozattal ünnepelte a magyar film 120 éves jubileumát, a kiemelt események egyike a Ludwig Múzeumban júliusban nyílt Nagylátószög - 120 éves a magyar film című hiánypótló kiállítás, amely a magyar filmtörténet első áttekintő, nagyívű bemutatása a kezdetektől napjainkig.

A kiállítás összetett módon, időrendbe állítva mutatja be az elmúlt 120 év filmtörténetét, ábrázolja a történelem és a film kapcsolatát és kölcsönhatásait. A közlemény szerint a tárlatot nem csak részletgazdagsága teszi rendkívülivé, de bizonyos vonatkozásokban új megvilágításba helyezi a magyar mozgókép történetét, számos korábban háttérbe szorult alkotó munkásságára hívja fel a figyelmet, valamint bemutatja a Magyarországról elszármazott, külföldön világhírűvé vált alkotók pályáját is.

A termeken végigfutó idővonalat gazdag mozgóképanyag egészíti ki, amelyek közül több a kiállításon látható először. A tárlat 77 képernyőn pergő film mellett a filmgyártás tárgyi eszközeit is összegyűjti, a forgatókönyvektől a technikai eszközökön át a fesztiváldíjakig, személyes relikviáikig, amelyekért a Nemzeti Filmintézet köszönettel tartozik az alkotóknak és hozzátartozóiknak, akik gazdagították a kiállítás tartalmát - emelték ki a közleményben.

"A Nagylátószög kiállítás azzal szembesít, hogy hihetetlenül gazdag és izgalmas anyagunk van a magyar filmgyártás 120 évéről. A magyar mozgókép ugyanolyan bőséges és értékes kulturális kincsünk, mint az irodalmunk vagy a zenénk. Óriási kincsestár, mely kiállításba rendezve sok-sok felismeréssel, élménnyel és tanulsággal is gazdagít" - idézte a közlemény Káel Csabát, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost.

Mint rámutatott, kezdettől fogva egyfajta előtanulmányként is tekintettek a kiállításra, amely, a berlini és párizsi filmmúzeumok mintájára, a közeljövőben létrehozandó magyar filmes központ állandó tárlatának alapja lesz. A kormány stratégiai ágazatként kezeli az évi 100 milliárd forintot meghaladó volumenű magyar filmipart, amelynek múltja és jelene egyaránt a része - hangsúlyozta.

"Nagy izgalommal, lelkes és elkötelezett csapattal kezdünk neki a Déli Városkapu Program keretében megvalósítandó filmes központ előkészítésének" - tette hozzá Káel Csaba.

A közlemény szerint a kiállítás minden korosztályban sikert aratott. Különleges tárlatvezetéseket is tartottak népszerű rockzenészek és slammerek, köztük Vitáris Iván, Kemény Zsófi és Henri Gonzo közreműködésével. A fiatalságot megcélozva nyári táborokat is szerveztek a Nemzeti Filmintézet munkatársai, és olyan hírességek is megtekintették a Nagylátószög című kiállítást, mint John Travolta és Tony Gatlif.

A tárlat több magyar és külföldi intézmény együttműködésével valósult meg, kurátora volt Balogh Gyöngyi, Barkóczi Janka, Boronyák Rita, Czirják Pál, Erdős Emese, Fazekas Eszter, Hussein Evin, Kurutz Márton, Löwensohn Enikő, Orosz Anna Ida, Ráduly György, Takács Rita, Torma Galina, Varga János - a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum igazgatóságának munkatársai.

A november 14-ig látogatható Nagylátószög című tárlat jövőre az online térbe költözik, és egy nyomtatott album is napvilágot lát az összegyűjtött anyagból.

Kép forrása: filmarchiv.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Enyedi Ildikó: A feleségem története
Interjú Grosan Cristina filmrendezővel arról, milyen közép-európai kollégákkal együtt dolgozni, és hogyan juttatta egy ártalmatlan Google-keresés a Berlinale Talents programba.
Közönségtalálkozó Enyedi Ildikóval A feleségem története premier előtti vetítésén
Interjú Gábor Bencével, a Volt egyszer egy képregény alkotójával

Más művészeti ágakról

art&design

Planet Budapest 2021
Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó
Interjú Varga Judittal a siker lehetséges jelentéseiről, a zenei egyetemek szerepéről és a női zeneszerzők helyzetéről
színház

Ön most Budapestet hallgatja Ön most Budapestet hallgatja
A Jurányi Ház Színház a város kísérleti előadás-sorozatáról
irodalom

Az élőlény mozog és lélegzik Az élőlény mozog és lélegzik
Tóth Kinga és Ladik Katalin beszélgetése és hangköltészeti előadása a Ms. Columbo Live! sorozat keretében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés