bezár
 

irodalom

2021. 11. 15.
Az idei Déry-díj nyertesei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az idei Déry-díj nyertesei Gács Anna esszéista, irodalomtörténész, Solymosi Bálint író, költő és Zádor Éva műfordító kapta a 2021. évi Déry-díjat. A kitüntetéseket hétfőn adták át az Artisjus székházában.

A Déry Tibor özvegyének végakarata alapján létrehozott díj az irodalmi élet kimagasló alkotóit jutalmazza. A pénzjutalommal járó kitüntetés forrása a Déry-hagyaték, benne az író művei után keletkező jogdíjakkal. 

A díjat odaítélő kuratórium elnöke Závada Pál, titkára az Artisjus főigazgatója, Szinger András, tagja pedig Keresztesi József és Bán Zsófia. Az első Déry-díjat 1984-ben adták át (akkor még Déry Tibor-jutalom néven), azóta több százan részesültek az elismerésben. A korábbi díjazottak között volt mások mellett Csoóri Sándor, Csukás István, Esterházy Péter, Spiró György és Ottlik Géza, az irodalomtörténészek, kritikusok, esszéisták között Csűrös Miklós, Ferencz Győző, Kovács Sándor Iván, Lengyel András, Németh G. Béla, Radnóti Sándor, Vida Gábor.  

Legutóbb, 2020-ban Babarczy Eszter, Bartók Imre, Ottilie Mulzet, valamint megosztva Polgár Anikó és Csehy Zoltán vehette át a kitüntetést.

Az idei díjazottak közül Gács Anna esszéista, kritikus, irodalomtörténész és egyetemi oktató az ELTE magyar-esztétika szakán végzett, ugyanitt szerzett doktori fokozatot. 1999-2000-ben a londoni School of Slavonic and East European Studies magyar lektora volt. 2000-től húsz éven át a ELTE Média- és Kommunikáció Tanszékének oktatója, tavalytól a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszékén tanít. 2015 és 2018 között a Szépírók Társaságának elnöke volt, dolgozott a fiatal írók munkáit megjelentető JAK füzetek sorozatszerkesztőjeként, a Beszélő folyóirat kulturális rovatának szerkesztőjeként. 1992 óta publikál kritikákat, esszéket, tanulmányokat és fordításokat angolból. A vágy, hogy meghatódjunk című könyve, amely a kortárs önéletrajz-kultúrával foglalkozik, tavaly októberben jelent meg a Magvető Kiadónál.

Solymosi Bálint József Attila- és Artisjus-díjas költő, író tanulmányait Szegeden és Budapesten végezte. 1987-től a Szegedi Egyetem című lap újságírója, irodalmi szerkesztője, a JAK választmányi tagja. Első verseskötete, A műnéger 1992-ben jelent meg, ezt követően néhány évente jelentkezett kötetekkel, amelyek között novellák, valamint egyéb prózai művek és versek is szerepelnek. A 2000-es évek elején filmforgatókönyveket készített, jelenleg a PIM Térey János alkotói ösztöndíjasa. A Kalligram Kiadó adta ki Vakrepülés című regényét 2019 végén, idén A Rózsafüzér Királynője, avagy egy utazó napjai című verseskötetét.

Zádor Éva műfordító Frankfurtban született, germanisztika és finnogrisztika szakon végzett Göttingenben. 1996 óta tevékenykedik szabadfoglalkozású fordítóként és szerkesztőként, munkatársa a Drei Raben cimű, magyar irodalommal és kultúrával foglalkozó német nyelven megjelenő folyóiratnak. 2006 óta mentorál fiatal műfordítókat a Balassi ösztöndíjprogram keretében. 2016-ban részt vett a ViceVersa prózafordítói, 2019-ben versfordítói műhelyben. Terék Anna Halott nők című kötetéhez 2019-ben, Kukorelly Endre TündérVölgy című regényéhez 2020-ban fordítói ösztöndíjat, Kincses Réka A Pentheszilea-program című drámájához idén próbafordítási ösztöndíjat kapott a Deutscher Übersetzerfonds-tól. Regény-, novella- és versfordításai sorában szerepelnek Ottlik Géza, Kaffka Margit, Krasznahorkai László, Kiss Tibor Noé, Kováts Judit, Márton László és Boldizsár Ildikó művei, színdarabfordításai között Háy János, Závada Péter és Darvasi László írásai.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Troliszellem Troliszellem
Helyzetjel
irodalom

Mi az én részem az egészben? Mi az én részem az egészben?
Ingo Schulze a Goethe Intézet vendége volt
irodalom

Beszélgetés vége : ( Beszélgetés vége : (
Bódi Péter: Hype, Kalligram, 2021.
irodalom

A titok szaga A titok szaga
Mondatok a csodálkozásról – A) kritika

Más művészeti ágakról

Edgar Wright: Utolsó éjszaka a Sohóban
art&design

Planet Budapest 2021
Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó
Beszámoló a 11. Frankofón Filmnapok programjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés