bezár
 

irodalom

2021. 11. 17.
Filmpályázatot hirdet a PIM
Meghosszabbította a PIM A tettenérés kamerája filmpályázatának határidejét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Filmpályázatot hirdet a PIM A tettenérés kamerája címmel 16-25 év közötti amatőr filmkészítők számára hirdetett pályázatot a Petőfi Irodalmi Múzeum. A Mészöly Miklós születésének századik évfordulója alkalmából meghirdetett felhívás meghosszabbított leadási határideje 2022. március 1. A legjobb alkotások pénzjutalomban részesülnek.

Mészöly Miklós mondatait olvasva képeket látunk, műveit könnyű filmszerűen elképzelni. A tettenérés kamerája nevű filmpályázat kapcsán a szervezők többek között arra keresik a választ, hogy hogyan lehet ezeket a látványokat lencsevégre kapni egy igazi kamerával, illetve milyen jelentések születhetnek a képek és hangok találkozása által? Hogyan lesznek filmszerűek Mészöly szövegrészletei mozgóképes formában?

Archív felvételeket, relikviákat, fotókat és különleges tárgyak állnak a pályázók rendelkezésére, melyeket a PIM gyűjteményeiből és Mészöly Miklós szövegeiből válogattak a szervezők – ezek az anyagok a pályázat keretében ingyenesen hozzáférhetőek és átdolgozhatóak. A Petőfi Irodalmi Múzeum kreatív alkotói munkára, kísérletezésre hívja a leendő pályázókat. A készülő pályaműben vágási technikák, megzenésítés, dramaturgiai elemek és illusztráció szabadon alkalmazható. A szervezők remélik, hogy a művek minél személyesebb és szemléletesebb kontextusban ragadják meg a témát Mészöly Miklós életműve által.

A beérkező anyagokat szakmai zsűri értékeli: Dr. Gelencsér Gábor filmesztéta, egyetemi docens – ELTE Filmtudomány Tanszék, Tóth Szabina, a PIM médiatárának munkatársa, Kara Dávid, grafikus, VJ, a Budapest School média és alkotás tanára, valamint Zurbó Dorottya DLA filmrendező, egyetemi oktató – SZFE – DocNomads Joint Masters, METU.

A legjobb beérkezett pályázati anyagokat kiállítják múzeumi és virtuális terekben. Ezen felül az 1. helyezett 120.000 ft,, a 2. helyezett: 100.000 ft, a 3. helyezett 80.000 pénzjutalomban részesül.

Az elkészült pályamunkákat név, elérhetőség és rövid bemutatkozó szöveg kíséretében az alábbi email címre várják: filmpalyazat@pim.hu. A felhasználható anyagok a PIM oldalán ingyenesen elérhetők: https://pim.hu/hu/tetteneres-kameraja.


A pályaműveknek a következő kritériumoknak kell megfelelni:

A pályamű

  • hossza és formátuma: egy maximum 3-5 perces filmetűd .mp4 formátumban;
  • felhasználja a PIM oldalán elérhető mellékletek valamelyikét Mészöly Miklós Az atléta halála című regényéből (a szövegrészek egészét vagy részletét is fel lehet dolgozni a pályamunkában);
  • felhasználhatja Vázsonyi Jánosnak az író szövegeire rögtönzött jazz improvizációja vagy Mészöly Eötvös Collegiumban felvett, a PIM oldalán elérhető hanganyaga;
  • felhasználhatja a PIM gyűjteményében lévő, Mészölyhöz kötődő tárgyak fényképeit;
  • készítése során bármilyen filmkészítő technika felhasználható (pl. animáció, kollázs, montázs).

Pályázati feltételek:

  • A pályázó amatőr filmkészítő, tehát: filmkészítő vagy képzőművészeti végzettsége (még) nincsen, jelenleg ilyen területeken nem oktat;
  • A pályázó 16-25 év közötti;
  • Határidő: 2022. március 1.

A négyzetes kép forrása: Petőfi Irodalmi Múzeum

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Piros Vera Eltévesztettem drágám című könyvének bemutatója
irodalom

Az élőlény mozog és lélegzik Az élőlény mozog és lélegzik
Tóth Kinga és Ladik Katalin beszélgetése és hangköltészeti előadása a Ms. Columbo Live! sorozat keretében

Más művészeti ágakról

gyerek

Kormos külső, tiszta szív Kormos külső, tiszta szív
Marék Veronika: Kéményseprő Kelemen, Pagony, 2021
art&design

A bezártság tere A bezártság tere
Herbert Anikó/Haniko Nubes című kiállításáról
art&design

Gyorsan szoktunk ítéletet mondani a művészeti világban, de be kell nézni a színfalak mögé is Gyorsan szoktunk ítéletet mondani a művészeti világban, de be kell nézni a színfalak mögé is
Háttérinterjú Szántó András szerzővel és kulturális stratégiai szaktanácsadóval karrierútjáról, a globális művészeti színtérről és a CEE régió nemzetközi láthatóságáról
színház

Lírai szerepjátékok Lírai szerepjátékok
A Temesvári Stúdió Apró kozmikus félreértés című előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés