bezár
 

színház

2021. 11. 17.
Színházi előadással emlékezik Trianonra a Batthyány Lajos Alapítvány
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Színházi előadással emlékezik Trianonra a Batthyány Lajos Alapítvány Trianon - egy nemzet tragédiája címmel színházi előadással emlékezik a trianoni békeszerződés több mint egy évszázaddal ezelőtti aláírására kedd este Budapesten a Batthyány Lajos Alapítvány.

Az alapítvány felkérésére készült előadást Rátóti Zoltán rendezte, szereplői Katona Kinga, a Nemzeti Színház színésze, Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, Rátóti Zoltán, valamint a Déryné Társulat három fiatal színésze: Tarpai Viktória, Habodász István és Kárpáti Barnabás.  

Szkéné színház

Közleményük szerint az előadás két zenei világ "versengésével" mutatja be a magyarok és a nyugat között feszülő ellentétet. A magyar zenét hegedű, a nyugat zenéjét egy, a Győri Filharmonikusokból alakult vonósnégyes jeleníti meg, melyet Berkes Kálmán klarinétművész, karmester vezényel.

A rendezői koncepció Michael O'Sullivan forgatókönyvét alapjául véve azt kívánja bizonyítani, hogy a Trianon okozta fájdalom bemutatására a zene és az irodalom a legalkalmasabb.

Ezért is hangoznak el magyar versek is az előadásban, egyebek között Babits Mihály Áldás a magyarra című műve. Az előadás kuriózuma a színpad mögött felállított vásznon Novák Tamás filmrendező kisfilmje, mely segít a nézőnek a trianoni döntés igazságtalanságának mélyebb átélésében - szól a közlemény a Batthyány Lajos Alapítvány frissen felújított székházában, a budavári Lónyay-Hatvany villában látható produkcióról.

Négyzetes kép forrása: facebook.com/BatthyanyLajosAlapitvany

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Jurányi - Betekinteni egy beláthatatlant Jurányi - Betekinteni egy beláthatatlant
Egy független színházi alkotóbázis hétköznapjai
színház

A Desiré Fesztiválról – Szabadka, anyák napja A Desiré Fesztiválról – Szabadka, anyák napja
Desiré Central Station 2021 – The History and You
színház

A Desiré Fesztiválról – Szabadka, harmadik nap A Desiré Fesztiválról – Szabadka, harmadik nap
Desiré Central Station 2021 – The History and You
Interjú Dömötör András rendezővel, aki legtöbbször német nyelvterületen dolgozik, ahol inspirálja a kulturális pezsgés, a támogató közeg.

Más művészeti ágakról

gyerek

Kormos külső, tiszta szív Kormos külső, tiszta szív
Marék Veronika: Kéményseprő Kelemen, Pagony, 2021
irodalom

Beszélgetés vége : ( Beszélgetés vége : (
Bódi Péter: Hype, Kalligram, 2021.
art&design

A bezártság tere A bezártság tere
Herbert Anikó/Haniko Nubes című kiállításáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés