bezár
 

art&design

2021. 11. 26.
Árverésen a Csontváry-levelek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Árverésen a Csontváry-levelek Többek között a fiatal Csontváry Kosztka Tivadar művészettörténeti fontosságú leveleire, egy több mint 8 karátos briliánsgyűrűre, valamint Batthyány Gyula és Kádár Béla festményeire is lehet licitálni a BÁV 78. művészeti aukcióján december 7-én és 8-án a MOM Kulturális Központban.

Az árverés első napján tartják meg a BÁV jótékonysági aukcióját, valamint az órák, ékszerek és ezüst műtárgyak árverését, majd a második napon kerülnek kalapács alá a Csontváry-levelek, klasszikus és kortárs festmények és a műtárgyak - közölte az MTI-vel csütörtökön a BÁV Zrt.

A patikussegédként dolgozó Csontváry Kosztka Tivadar 27 évesen vetette papírra első rajzát egy ökrösszekérről. Alig néhány héttel az első szárnypróbálgatásai után tollat ragadott, hogy levélben kérjen segítséget és eszközöket a Mintarajziskola igazgatójától, Keleti Gusztávtól.

Ám az ünnepelt festő nem volt elragadtatva a mellékelt rajzoktól, szerinte azok "...egy 10-12 éves gyermek első kísérleteinél nem állnak magasabb fokon", ezért egy helyi rajztanár felkeresését javasolta - idézik fel az aukció szervezői.

Közleményük hangsúlyozza, hogy ez a levelezés művészettörténeti fontossággal is bír, hiszen annak bizonyítéka, hogy Csontváry misztikus szerepvállalása, festészeti programja már pályája elején kiforrott.

A Csontváry-hagyaték megmentője, Gerlóczy Gedeon gyűjteményéből Csontváry öt levele és a fennmaradt Keleti-válaszlevél piszkozata kerül árverésre, 36 millió forintos kikiáltási árral. A BÁV várakozásai szerint ez a tétel megdöntheti az autográf papírrégiségek eddigi magyarországi rekordját, amelyet 36 millió forinttal egy dedikált Petőfi-kötet tart.

A december 7-i tartott jótékonysági árverésen a kortárs ötvösművészek és a BÁV által felajánlott három ékszer és egy ezüst szecessziós gyümölcskínáló bevétele teljes egészében az Ötvös Mesterségtörténeti Múzeum létrehozását szolgálja. Nem maradnak el ezen a napon a luxus ékszer- és óramárkák sem: a Rolex GMT-Master II karóra limitált kiadása például 8 millió forinttól várja a liciteket.

Az ékszerkollekció fénypontja a BÁV történetében az eddigi legnagyobb, 8,27 karátos briliánssal ékített gyűrű lesz. Az ékszer különlegessége az a hatalmas halványsárga színű gyémánt, amelyet nyolcszögletű briliáns csiszolása tesz felejthetetlenné. A GIA tanúsítvánnyal is rendelkező kivételes ékszer 18 millió forintról indul az árverésen, s ezzel jó esélye van a jelenlegi ékszerrekord megdöntésére is - áll a közleményben.

A gyűjtők licitálhatnak az Esterházy-család asztali teafőzőjére, vagy a Károlyi-család címerével díszített 17. századi erdélyi reneszánsz ezüstpohárra is. Az árverés kortárs szekciójában számos szobor mellett megvásárolható Aknay János Gravitáció című, nagyméretű absztrakt képe és Victor Vasarely, illetve fia, a szintén grafikus Yvaral alkotásai is.

A BÁV közleménye kiemeli, a festményanyag is bővelkedik nagy nevekben: Kádár Béla leghűségesebb gyűjtője és mecénása, Bedő Rudolf gyűjteményéből származik például a festő 7 millió forintról induló, klasszikus képi elemeket felvonultató Félakt házak között című képe. A festménykollekció legdrágább tétele, 14 millió forintos kikiáltási árral, Batthyány Gyula arisztokrata hölgyről készült olajfestménye lesz.

A műtárgyak között a Zsolnay-anyagban egy korai, 1878-ban készült, Zsolnay Vilmost ábrázoló hordótól egészen az 1990-es évekig, a Török János által fémjelzett, modern Zsolnay-kerámiákig találni kiemelkedő szépségű alkotásokat - közölte a BÁV Zrt.

A négyzetes kép forrása: www.bav-art.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Csáki László: Kék Pelikan
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés