bezár
 

irodalom

2021. 12. 06.
Bertók László Költészeti Díj 2021
December 6-án Pécsett, a Kodály Központban rendezik meg a Bertók László Költészeti Díj első díjátadó ünnepségét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Bertók László Költészeti Díj egyrészt fenn kívánja tartani a díj névadójának emlékezetét, másrészt elő kívánja segíteni a kortárs magyar költészet jeles alkotóinak elismertségét. A díj alapítói – a szakmai hátteret a Jelenkor folyóirat, az anyagi támogatást Bertók Attila, a költő fia biztosítja – elhatározták, hogy 2021-től kezdődően minden év december 6-án, Bertók László születésnapján díjaznak egy, a bertóki életműhöz méltó költői teljesítményt. A díj összege egymillió forint – tudatta a Jelenkor folyóirat a prae.hu művészeti portállal.

A költő zenei szerkesztésű, a bonyolulttól az egyszerű felé, mintegy visszafelé építkező alkotásai a szimfonikus zenében új életet, ha úgy tetszik, új értelmet nyernek a zene által: az emberi lét kérdéseit feszegető líra zenei inspirációt nyújt. Balogh Máté Hangyák indulója címmel komponálta Bertók ihlette művét, mely ősbemutatóként hangzik el a PFZ előadásában.

A rendezvény díjmente, helyre szóló regisztrációs jeggyel látogatható. Regisztrációs jegyet személyesen a Kodály Központ jegypénztárában, telefonon a 72-500-300-as telefonszámon, vagy e-mailen a haasz.zsofia@pfz.hu e-mail címen lehet igényelni a rendelkezésre álló helyek mértékéig. A rendezvényen az érvényes járványügyi szabályozás betartásával lehet részt venni.

Program:
- Szélkiáltó együttes – megzenésített Bertók-versek
- A díj alapításának üzenete – Ágoston Zoltán
- Balogh Máté: Hangyák indulója – kantáta narrátorra, szoprán szólóra, vegyeskarra és szimfonikus zenekarra Bertók László szövegeire, vezényel: Vass András – ősbemutató
- Bertók László versei – Bera Márk előadásában
- (Szünet)
- Balogh Máté (Paul Peuerl nyomán): Intrada – ősbemutató
- Ünnepélyes díjátadó
- A díjazott laudációja – Ágoston Zoltán
- Péterffy Attila – Pécs polgármesterének beszéde
- Beszélgetés a díjazottal
- A díjazott felolvasása műveiből
Az esemény házigazdája: Bősze Ádám
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Vaktérkép
Danyi Zoltán: A rózsákról, Magvető Könyvkiadó, Budapest 2021
Vaktérkép

Más művészeti ágakról

színház

Égnehéz a Kelet-Nyugati Alkotóműhely előadásában
art&design

Reflexió a Koreai Kulturális Központ Közös ihlet: hangul Jun Dongdzsu költészete nyomán című kiállításáról
Virágköztársaságban a két világháború közt


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés