bezár
 

art&design

2021. 12. 14.
Szemlélődési példagyűjteményt adott ki a Kisterem
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szemlélődési példagyűjteményt adott ki a Kisterem „A madarak tapsolnak, amikor felszállnak – Szemlélődési példagyűjtemény” címmel jelent meg művészeti kiadvány a Kisterem kiadásában. A kötet Fusz Mátyás, Kristóf Krisztián és Zalavári András – a galéria által képviselt – képzőművészek azonos című közös kiállításának összegzése.

Fusz Mátyás, Kristóf Krisztián és Zalavári András A madarak tapsolnak, amikor felszállnak – Szemlélődési példagyűjtemény címmel mutatott be kiállítást idén nyáron a Paksi Képtárban. A tárlatra készülve 2019-ben kezdtek el szemlélődési szokásokkal kapcsolatos interjúkat készíteni; barátaikat, ismerőseiket, a kortárs művészeti szcéna fiatal szereplőit és egymást kérdezték mindennapi felismeréseikről, a világ apró részleteire való rácsodálkozásaikról, mániákusnak tűnő játékaikról.

Az interjúk nem elméleti, ideológiai vagy leíró célra készültek, pusztán személyes percepciós játékok, megfigyelési szokások, rögeszmés vizuális tevékenységek archívumaként jöttek létre, konkrét szemlélődési példákra építve. Ezek a világ megértésének olyan apró, de jelentőségteljes szilánkjai, mint például a perspektívával, fénnyel, épített és természetes környezetünkkel kapcsolatos észrevételek. A hétköznapi élet számtalan lehetőséget ad arra, hogy egyszerűen csak jelen legyünk valahol, aktív tevékenység és cél nélkül. A várakozás, a tömegközlekedés használata önmagában megteremti a valóság befogadására alkalmas létállapotot. Vizsgálódásuk során a három művész nem egy adott dolgot keresett, hanem személyes fétiseket, melyek a külvilághoz való viszonyunkat illusztrálják – az egyedüllétben. Az összegyűjtött megfigyeléseket a három művész grafikákkal egészítette ki.

A kiállítással azonos címen 2021 november végén jelent meg a művészeti kiadvány a Kisterem – a művészeket képviselő galéria – kiadásában, amely a tárlat összegzésének is tekinthető. „A Paksi Képtárban megrendezett kiállításunkra végig vázlatként tekintettünk – végcélként egy valóban közös mű, az azóta elkészült kötet lebegett a szemünk előtt” – mondták az alkotók.

A kiadvány kétszáz példát és közel százötven illusztrációt tartalmaz, afféle képzőművészeti "egyperceseket". Nem regény, nem kiállítási katalógus, nem képzőművészeti alkotás – egy percepciós példatár vizuális alapú megfigyelési szilánkokból, melyeket a külvilággal kapcsolatban lehet képekbe és szavakba önteni. A könyvtárgy frappáns gegek gyűjteménye egyedi grafikákkal, melyet lapozgatva az olvasó személyesnek hitt megfigyelései feloldódnak a kollektív élményben.

A négyzetes kép forrása: Kisterem
Fotó: Bilak Krystyna

A madarak tapsolnak, amikor felszállnak – Szemlélődési példagyűjtemény
A kiadvány kapható: Kisterem, Írók Boltja, ISBN könyv+galéria, FUGA Budapesti Építészeti Központ, Láng Téka Könyvesbolt.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Győri Blanka gondolatai* Joó Irma munkáiról
art&design

Háttérinterjú Deák Erikával, a Deák Erika Galéria alapítójával a hazai művészeti képzésről, a pályakezdők lehetőségeiről és arról, hogy mit jelent galeristának lenni
art&design

MINTÁZATOK – Na de mihez kezdjünk velük?
art&design

Interjú Házas Nikolettával szellemi pályájáról, párizsi tanulmányairól, a deepfake és az ageizmus kortárs jelenségeiről

Más művészeti ágakról

Moskát Anita: A hazugság tézisei, Gabo, Budapest, 2022
Adalékok Harnoncourt Máté-passiójához
Transzdiszciplináris Traumatudomány: Trauma Kortárs és Történeti Perspektívákon Keresztül címmel angol nyelvű, nemzetközi nyári egyetem a CEU budapesti kampuszán, 2022 július 11-16.
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Háttérinterjú Deák Erikával, a Deák Erika Galéria alapítójával a hazai művészeti képzésről, a pályakezdők lehetőségeiről és arról, hogy mit jelent galeristának lenni


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés