bezár
 

zene

2021. 12. 11.
Ünnepi lemezbemutatók és más csemegék az Urániában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ünnepi lemezbemutatók és más csemegék az Urániában Hét különleges program várja decemberben a könnyűzene és a komolyzene kedvelőit az Uránia Nemzeti Filmszínház most záruló két koncertsorozatában.

A Crossover Uránia című, műfaji határokat átlépő könnyűzenei sorozatban három lemezbemutató koncertet tartanak, a Zenei példaképek Beethoventől Kallós Zoltánig című komolyzenei-népzenei szériában Beethoven-koncertek és karácsonyi népzenei est, valamint egy Schubert-négykezesekből válogató hangverseny lesz – közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

Az év eleje óta futó Crossover Uránia sorozatban a hazai zenei színtér ismert együttesei és szólistái adtak műsort az etnótól a pszichedelikus rockon át a dzsesszig terjedő kínálattal. December 14-én este a Barabás Lőrinc Quartet nyáron megjelent Open című lemezének anyagát és régebbi szerzeményeket egyaránt eljátszik. A formációnak 2015-ös megalakulása óta ez a harmadik stúdióalbuma, zenéjükben a dzsessz és az instrumentális popzene mellett a világzene és a klasszikus zenei hatás is nyomon követhető. December 22-én a Zűrös Banda, a magyar nép- és világzenei színtér ismert együtteseinek muzsikusaiból alakult együttes lép színpadra. A magyar és a modern balkáni népzenét népszerűsítő csapat első lemeze 2015-ben jelent meg, és felkerült a legrangosabb világzenei toplista, a World Music Charts Europe legjobb albumai közé. 2021 című második lemezük is WMCE toplistás lett, idén szeptemberben a világ tíz legjobb világzenei albuma közé választották Berlinben. A Crossover Uránia-koncertsorozat december 28-án Szarka Tamás Európa karácsonya című estjével zárul. A Ghymes együttes alapító tagja azonos című, a közelmúltban megjelent albumán a legismertebb európai karácsonyi dallamokat öltöztette új köntösbe. A koncert anyaga a karácsonyi misztériumot, a közösségteremtést, hagyományt és az ezekben született újat járja körül.

Az Uránia tavaly kezdődött Zenei példaképek Beethoventől Kallós Zoltánig című komolyzenei és népzenei koncertsorozata a kortárs zenekultúra történeti kapcsolódásait kutatta, arra keresve a választ, kik inspirálják zenei életünk művészeit. December 15-én és 16-án Szabó Ildikó és Lajkó István Beethoven 250 – Az összes cselló-zongora mű című koncertjére kerül sor az Uránia dísztermében. A két fiatal zeneművész előadásában a zeneszerző mind az öt cselló-zongora szonátája és a három variáció is elhangzik. December 19-én Bognár Szilvia és Szalóki Ági Mindez világ örvendezzen! című karácsonyi estjét élvezheti a közönség ugyanebben a sorozatban. A két énekes az európai keresztény kultúra gazdag karácsonyi kincsestárából merít: elhangzanak moldvai csángó és latin nyelvű gregorián énekek, 13. századi kantigák óspanyol nyelven, Francesco de Soto Langa-, Esterházy- és Bach-darabok, valamint dalok a 17. századi Kájoni kódexből – énekhangon, hárfán, furulyán, dudán, lanton, kobzon, citerán, viola da gambán és ütőhangszereken. Végül december 29-én Palojtay János és Szőcs Kristóf négykezes Schubert-estjét hallgathatják meg az érdeklődők. Schubert 1818 és 1824 nyarát a felvidéki Zselízen töltötte Esterházy János gróf meghívására, és ezalatt számos négykezes darabot komponált tanítványai számára, köztük az F-moll fantáziát vagy a Divertissement a la hongroise-t. Az est két fiatal zongoraművésze elsősorban a második zselízi nyár során született, kevésbé ismert művekből ad elő, de elhangzik a zeneszerző életének utolsó évében keletkezett népszerű Lebensstürme is.

A koncertek az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Alap és az Emmi támogatásával valósulnak meg. Az előadásokat a hatályos járványügyi előírásokkal összhangban rendezik meg.

A négyzetes kép forrása: Uránia

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőkhőz: Derecskei András válaszol
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Bujdosó Márton
Háttérinterjú Szálka Zsuzsannával kortárs zenéről, ismeretterjesztésről, művész és közönség kapcsolatáról

Más művészeti ágakról

Magyar költők amerikai antológiájának bemutatója
színház

Száz év, egy dráma Száz év, egy dráma
Páros interjú Rák Katival és Czető Bernát Lászlóval
irodalom

Hétköznapi diskurzusok Hétköznapi diskurzusok
Kovács Viktor és Kovács Dominik voltak a Kötetlenül sorozat vendégei
irodalom

A kígyó nyelve A kígyó nyelve
Helyzetjel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés