bezár
 

irodalom

2021. 12. 11.
Megjelent a Jelentés a magyar nyelvről sorozat legújabb kötete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megjelent a Jelentés a magyar nyelvről sorozat legújabb kötete A magyar nyelv változásait elemzi és összegzi a „Jelentés a magyar nyelvről” sorozat legújabb kötete, a széria negyedik része a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelyének gondozásában jelent meg.

A 2005-ben indított, ötévente jelentkező kiadvány fontos elemét képezi a magyar nyelvstratégiai tevékenységeknek. A jórészt tanulmányokat, esszéket, szójegyzékeket és különböző dokumentumokat tartalmazó tanulmánykötet áttekinti nyelvünk mai állapotát annak hangzásvilágától kezdve egészen a digitalizáció hatásáig – közölte a Petőfi Kulturális Ügynökség az MTI-vel.

A mintegy háromszáz oldalas kötet számos témán keresztül igyekszik pillanatfelvételt készíteni a magyar nyelvvel kapcsolatos történésekről. Terítékre kerül a rovásírás, a kiejtés helyzete napjainkban, a nyelvhasználat a Facebookon, a koronavírus-járvány idején létrejött szállóigék és a politikai gyűlöletbeszéd, valamint megtalálhatók benne a 2016 és 2020 közötti időszak legfontosabb új szavai és kifejezései is.A kiadvány különlegessége, hogy kitekint Magyarország határain túlra, így az olvasó Kárpát-medencei körképet is kap nyelvünk helyzetéről. A szerzők budapesti, egri, nyíregyházi, ungvári, adai, újvidéki, kassai és kézdivásárhelyi nyelvészek. „A kötet összefoglalja az elmúlt öt év legfontosabb nyelvi-kulturális eseményeit, a kutatócsoport pedig javaslatot tesz a magyar nyelvvel kapcsolatos legfontosabb gyakorlati teendőkre” – idézi a közlemény Balázs Géza professzor szerkesztő szavait.

A könyv az Anyanyelvi Konferencia (ma: Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága), a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda (Manyszi) és a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelyének összefogásával valósult meg. A pénteki könyvbemutatón debütált a Kazinczy Műhely új műsora, az Élő magyaróra. A tervek szerint havi rendszerességgel jelentkező online videósorozat az irodalom és anyanyelv aktuális kérdéseit, problémáit dolgozza fel. A műsor ismeretterjesztő jellegénél fogva nemcsak a magyartanároknak, hanem a nyelv iránt érdeklődőknek is érdekes tartalom az online térben. Az adások az Élő magyaróra weboldalán és Youtube csatornáján is megtekinthetők.

A négyzetes kép forrása: kultúra.hu
Fotó: Bach Máté

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
irodalom

Vaktérkép
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés