bezár
 

irodalom

2021. 12. 30.
Folytatódnak a rendhagyó Pilinszky-irodalomórák a Kertész Imre Intézetben
Középiskolás osztályok jelentkezését várják
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Folytatódnak a rendhagyó Pilinszky-irodalomórák a Kertész Imre Intézetben A jövő évben is folytatódnak a rendhagyó Pilinszky-irodalomórák a Kertész Imre Intézetben, az ingyenes foglalkozásokra a rendezveny@kerteszintezet.hu címen várják a középiskolás osztályok jelentkezését.

A hanganyagokkal, filmrészletekkel színesített interaktív foglalkozások szeptember végén kezdődtek az intézet féléves centenáriumi programsorozatának részeként. Az órákon csaknem 200 középiskolás vett részt – közölte az intézmény az MTI-vel.

Irodalmi-kulturális rendezvényekkel, tablókiállítással, emlékbélyeggel és új zenei alkotások inspirálásával tisztelgett Pilinszky János születésének 100. évfordulója előtt a Kertész Imre Intézet 2021-ben. A Pilinszky-hagyatékrészt is kezelő intézet május 27-én, a költő halálának 40. évfordulóján indította el ünnepi rendezvényeit, hogy a huszadik század egyik legjelentősebb alkotójának életművét, személyiségének karizmatikus kisugárzását és költészetének hatását minél sokszínűbben bemutassa.

A programsorozat részeként ősszel rendhagyó Pilinszky-irodalomórák kezdődtek a Kertész Imre Intézetben, amelyekre szeptember végétől jelentkezhettek az osztályok. A foglalkozásokon drámapedagógiai módszerekkel dolgozták fel Pilinszky János költészetének egyes részeit. A 9. osztályosok óráinak fókuszában a magány, az elszigetelődés, a hazatalálás és az otthonkeresés témája állt, míg a 11-12.-eseknek ajánlott foglalkozásokon a háború, a holokauszt és a kiszolgáltatottság művészi kifejezésével, valamint a hit keresésével és a szeretet megélésének problémáival foglalkoztak a diákok. Az órák végén az intézet által őrzött Pilinszky-kéziratokat is megtekinthették a résztvevők.

A visszajelzések alapján a diákok élvezték a szokásostól eltérő, interaktív óratípust, a szituációs gyakorlatokat és az önismeretet is igénylő feladatokat, amelyek segítették őket abban, hogy elmélyüljenek Pilinszky költészetében.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a rendhagyó irodalomórák jövőre is folytatódnak, az ingyenes foglalkozásokra a rendezveny@kerteszintezet.hu címen várja a középiskolás osztályok jelentkezését a Kertész Imre Intézet.

A négyzetes kép forrása: A Kertész Imre Intézet hivatalos oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Háborúról, (politikai) költészetről és személyességről Bozsik Péterrel, Orcsik Rolanddal és Terék Annával
Vaktérkép
Beszélgetés Kazsimér Somával a Hosszú beszéd című performanszról

Más művészeti ágakról

színház

William Shakespeare – Kulcsár Noémi: Ahogy tetszik
Turi Lilla Amire emlékszem című könyvéről
art&design

Háttérinterjú Deák Erikával, a Deák Erika Galéria alapítójával a hazai művészeti képzésről, a pályakezdők lehetőségeiről és arról, hogy mit jelent galeristának lenni
Neil Schusterman: Kaszás. Lampion Kiadó, 2022


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés