bezár
 

art&design

2022. 01. 21.
„Az emlékezés formái” – Kiállítás az m21 Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
„Az emlékezés formái” – Kiállítás az m21 Galériában Illat- és fényművészet, gasztrodesign, ízek és emlékezet, videó- és médiaművészet, mindez együtt „Az emlékezés formái”  című rendhagyó kiállítás, mely folyamatosan épül és átalakul. A 2021. december 9-én megnyílt tárlat két részletben valósul meg a pécsi Zsolnay Negyedben található m21 Galériában, és március 27-éig lesz látogatható. Az itt bemutatott kortárs művészeti projektek az emlékezés formái köré épülnek.

Az öt érzékünk mindegyike emlékeket idéz fel bennünk: a tapintással érzékelt tárgy vizuális emlékképeinket hívja elő, a különféle színek élményeket, hangulatokat idéznek, mint ahogy a zene is képes számunkra színélménnyé, láthatóvá válni. Egy-egy valaha látott forma vagy mozdulat is déjà vu élményt kelthet bennünk, nem is beszélve a teába mártott kekszről, amelynek ízélménye az eltűnt idő, az egykori gyerekkor nyomába űzte a regényíró Marcel Proustot.

A kiállítás két részben, változó installációkkal kerül bemutatásra az m21 Galériában. Az I. rész elsősorban a különféle érzékelések és az emlékezés viszonyát idézi meg: a látás, hallás, tapintás, szaglás és ízlelés áll a művek középpontjában. Ezek nem egyszerűen a művek befogadására kijelölt érzékszervi csatornák, hanem olyan érzékelési módok, amelyeken keresztül maguk a művek nyerik el formájukat. Kiállítók: Góg Angéla ételdesigner, Gyenes Zsolt médiaművész, Kiégő Izzók fényművészeti társulás, Kozári Hilda képzőművész (Finnország). A kiállítás II. része az emlékek, az emlékezés fogalmának művészi interpretációit mutatja majd be január 20-ától az átalakuló kiállítóterekben, melynek keretében elsőként Koronczi Endre installációja kerül bemutatásra január 20-án. Majd Nagy András XYZ, Night Projection, Gryllus Ábris munkái lesznek láthatók.

A kiállítás kurátorai: Fekete Vali, Kovács Andrea, Pusker Péter, Százados László

A négyzetes kép: Koronczi Endre Adultus Spiritus
Forrás: Pécsi Galériák

Az emlékezés formái
A kiállítás március 27-ig látogatható az m21 Galériában. További információk a Pécsi Galériák honlapján és Facebook-oldalán.
Helyszín: m21 Galéria • 7626 Pécs, Felsővámház utca 52.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Alex Garland: Polgárháború
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés