bezár
 

zene

2022. 03. 02.
Folk-rock hangszerelésű János vitézt mutat be a Békéscsabai Jókai Színház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Folk-rock hangszerelésű János vitézt mutat be a Békéscsabai Jókai Színház Pénteken mutatja be a János vitéz című daljátékot eredeti zenével, de folk-rockra hangszerelve a Békéscsabai Jókai Színház. A teátrum ezzel tiszteleg Petőfi Sándor születésének közelgő 200. évfordulója előtt.

A darabot Koltay Gábor állítja színpadra, aki szerint - mint a teátrum közleményében írják - az elmúlt évtizedekben Petőfi Sándor szellemisége háttérbe szorult. A rendező szeretett volna visszatérni szellemileg, gondolatilag az íróhoz, így az 1904-es Bakonyi-Heltai-Kacsóh-mű leginkább időtálló részleteit kiegészítette az eredeti elbeszélő költemény versrészleteivel.

A darabban Kacsóh Pongrác közel 120 éve írt daljátékát folk-rock zenei elemekkel gazdagítva hangszerelték át Koltay Gergely vezetésével. Koltay Gábor az olvasópróbán felidézte, hogy Petőfi Sándor verses meséjének főhősét egy élő, valóságos személyről formázta: Horváth Nepomuki János, a jobbágyból lett világlátott huszárkapitány, a Krisztus-rend és a Szent György-rend lovagja a Buda melletti Ráckevén élt. Katonaként 22 éven át harcolt szerte Európában. A világlátott huszárkapitány rendkívüli történetét barátja, Ács Károly nyelvész mesélte el Jókai Mórnak, aki továbbadta Petőfi Sándornak. Ebből született meg pár év múlva az elbeszélő költemény - magyarázta a rendező.

"Színpadi játékunkkal szeretnénk újraéleszteni a már-már elfeledett, mai tudatunkból hiányzó népi hős mítoszát" - mondta Koltay Gábor.

A zenés játék időtlensége a Vesztergombi Anikó által tervezett jelmezeken és az Igaz-Juhász Katalin által megálmodott díszleten is megfigyelhető lesz - teszik hozzá a közleményben.

A főbb szerepekben Puskás Dániel, Csonka Dóra, Nagy Róbert, Liszi Melinda, Csurulya Csongor, Csomós Lajos és Galambos Hajnalka látható. A darabban fellépnek még a Színitanház növendékei és a Viharsarok Táncszínház művészei.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés