bezár
 

zene

2022. 03. 22.
Nemzeti hetet tartott a Magyar Pavilon a Dubaji Világkiállításon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemzeti hetet tartott a Magyar Pavilon a Dubaji Világkiállításon Nemzeti hetet tartott az Expo 2020 Magyarország a Dubaji Világkiállítás látogatói számára március 14. és 20. között. A kulturális programoknak köszönhetően a Magyar Pavilon iránti érdeklődés is megemelkedett, már több mint 900 ezer látogató lépte át az épület kapuját.

A hetet a Parno Graszt együttes nyitotta, akik az expó legnagyobb színpadán léptek fel. Ezt követően, március 15-én az 1848–49-es forradalom hőseire Szarka Tamás Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, költő produkciójával emlékeztek az expó Dubai Millennium Amphitheatre színpadán. Március 16-án az 1951-ben alapított Magyar Állami Népi Együttes egy nagyszabású produkcióval lépett fel, szintén a kiállítás legnagyobb színpadán, a Jubilee Stage-en.

A tájékoztatás szerint március 17-én a 900 ezredik látogató is átlépte a Magyar Pavilon kapuit, egy fiatal pár, akik Csehországból érkeztek Dubajba. A magyar kirendeltség emléklappal és magyar kézműves termékeket tartalmazó ajándékcsomaggal köszöntötte őket. Március 17. és 19. között a látogatók a magyar kézműves hagyományokkal ismerkedhettek meg. A pavilon melletti sétányon tojásfestés, csipkeverés, mézeskalács díszítés, gyöngyfűzés és egyéb mesterségek képviselői tették színessé a programsorozatot.

A világkiállításon március 18-án tartották a hivatalos magyar Nemzeti Napot. Nyitó eseményeként Lakatos Mónika és a Romengo zenekar lépett fel az expó szívének is nevezett Al Wasl Plaza-ban. A Nemzeti Nap fő eseménye szintén az Al Wasl Plaza területén megrendezett hivatalos ceremónia volt, amely Osama Naffa Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének beszédével kezdődött, majd a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes közös produkciójával ért véget. A nap lezárásaként a Tiszta forrás című darab világpremierjére került sor a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes és Guessous Mesi közreműködésével. A produkció az arab és a magyar zene kapcsolódásán keresztül mutatta be a bartóki életmű néhány jellegzetes darabját, különös tekintettel a zene és a tánc kapcsolatára. Az előadás az egyik legsikeresebb program volt a Magyar Pavilon szervezésében az elmúlt hat hónap során. A nemzeti hét Havasi Balázs zeneszerző, zongorista produkciójával zárult március 19-én.

Négyzetes kép a leadben: Hungary at Expo 2020 Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés