bezár
 

zene

2022. 03. 24.
Új vezető karmester a Magyar Rádió Művészeti Együttesei élén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új vezető karmester a Magyar Rádió Művészeti Együttesei élén Riccardo Frizza vezető karmesterként csatlakozik a Magyar Rádió Művészeti Együtteseihez (MRME) 2022 szeptemberétől Vásáry Tamás elnök-karmester és Kovács János állandó karmester mellé.

Az MRME hosszútávú stratégiája, hogy az együttesek olyan szerepet tölthessenek be a zenei életben, amelyre a közmédia, a hallgatóság és a magyar társadalom egyaránt büszke lehet – derült ki az új koncertévadot beharangozó szerdai sajtótájékoztatón Budapesten. Ezen kívül nagy energiával tervezik az MRME új székhelyének felújítását a budapesti Jókai utcában, ami otthonul szolgálhat az együtteseknek. Ebbe a stratégiába tökéletesen illeszkedik, hogy Riccardo Frizza vezető karmesterként csatlakozik a Magyar Rádió Művészeti Együtteseihez, aki a következő évadban négy alkalommal dirigálja majd az együtteseket, de a nagyközönség már csütörtökön láthatja az MRME élén a Müpában, ahol Mahler 2. szimfóniáját vezényli. A koncertet a Bartók Rádió élőben közvetíti. Riccardo Frizza vezető karmesterként stratégiai célként jelölte meg, hogy egy nagy presztízsű zenekart alakítson, amelyet a nagy európai zenekarok sorába pozícionál. Szeretné kihasználni a zenészekben rejlő potenciált, s minél több külföldi fellépést megvalósítani.

Az új évadban Kodály Zoltán születésének 140. évfordulójáról is méltóképpen megemlékeznek. Egyedülálló kezdeményezésként a Magyar Rádió Énekkara Pad Zoltán vezető karnagy irányításával nagyívű hangzó összkiadást indít útjára, a sorozatban az a cappella és hangszerkíséretes kórusművek mellett a nagy oratóriumok is megszólalnak. Az új évadban Vásáry Tamás önálló bérletében nagyszabású Schubert-sorozatot vezényel, amelyben az összes szimfónia mellett az Asz-dúr és az Esz-dúr mise is elhangzik. Kovács János egy francia estet, valamint egy Bartók és Richard Strauss műveiből összeállított koncertet dirigál majd. Újdonság, hogy a Magyar Zene Házában is lesznek koncertek, a 2023-as Újévi nyitányt pedig Oliver von Dohnányi vezényli a Zeneakadémián.

A Magyar Rádió Énekkara felkérést kapott a Müpától Ligeti Requiemjének és Berlioz Requiemjének előadására, a Rádiózenekar pedig Illés Márton hegedűversenyével lép fel a Müpában Patricia Kopacsinszkaja szólójával. Ligeti György születésének 100. évfordulója alkalmából a zenekar a Zeneakadémián ad emlékkoncertet Vajda Gergely vezényletével. A 19. századi elhangzása óta 2023 tavaszán vélhetően a világon először szólal meg Charles Gounod fiatalkori Requiemje a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával és Énekkarával Vashegyi György vezényletével. A Dinyés Soma vezette Gyermekkórus többek között a Kodály-sorozatban, a karácsonyi koncerten, a Virtuózok győzteseivel és az évadzáró koncerten is fellép.

Négyzetes kép a leadben: Riccardo Frizza Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A 180-as Csoport című kötet bemutatója
JPEGMAFIA & Danny Brown: SCARING THE HOES

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés