bezár
 

art&design

2022. 03. 29.
Öt terv, öt izgalmas kérdésfelvetés
A Kassák kortárs művészeti díj finalistái
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Öt terv, öt izgalmas kérdésfelvetés Kassák Lajos életművének aktualitása tagadhatatlan. Szellemisége ma is elevenen hat a kortárs művészetre. Az idén első alkalommal meghirdetett Kassák kortárs művészeti díj célja, olyan alkotások létrejöttének támogatása, amelyek kapcsolódnak Kassák művészetszemléletéhez és az avantgárd mozgalmak által felvetett kérdések mai értelmezéséhez. A nagyszámú pályázók közül öt alkotó maradt versenyben, pályaműveik öt különböző szemléletmódot képviselnek.     

Kassák a huszadik század egyik legsokoldalúbb magyar művészegyénisége. Író, képzőművész, lapszerkesztő, tervezőgrafikus és közösségteremtő egyéniség, aki különböző módokon és formákban  reagált az éppen aktuális társadalmi helyzetre és a kortárs művészet kihívásaira. Művészeti és közösségszervező tevékenysége során a társadalomkritikát merész jövőalakító elképzelésekkel ötvözte. Az 1910-es évektől – világháló nélkül is – hatékonyan működtette egész Európára kiterjedő kapcsolatrendszerét. Szerteágazó tevékenységéhez, újító gondolataihoz már életében is sokan kapcsolódtak. Kritikai hangvétele, rendíthetetlen személyisége pedig sokaknak példaként szolgált még halála után is. Kérdésfelvetései a művészet feladatáról valamint a művészet és a társadalom kapcsolatáról mindmáig aktuálisak. A Kassák kortárs művészeti díj olyan alkot ások létrejöttét segíti elő, amelyek megmutatják e gondolatok mai érvényességét.     

A díjat Dr. Argay István nemzetközileg elismert szülész-nőgyógyász szakember, műgyűjtő      alapította. A Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeummal valamint az Interart Alapítvánnyal közösen meghirdetett felhívásra nagyszámú pályázat érkezett. A pályaműveket öttagú zsűri véleményezte, melynek tagjai Andrási Gábor, Csatlós Judit, Kertész László, Kopeczky Róna és Rockenbauer Zoltán voltak. Döntésük alapján az öt legjobb pályamunkát Erdei Krisztina, Horváth Lóczi Judit, Igor és Ivan Buharov, Kelle Antal és Szabó Attila képzőművészek nyújtották be, közülük fogja kiválasztani a zsűri a nyertes pályázót.  A szűkített listára bejutott pályaművekről bővebben itt olvasható.

A Kassák kortárs művészeti díj nyertesének kihirdetése és a díj átadása 2022. április 13-án, szerdán, 18 órakor lesz a Kassák Múzeumban. Az erre az alkalomra készített díjtárgy Botos Péter üvegművész és Lepsényi Imre designer közös alkotása.

 

A négyzetes kép forrása: Kassák Múzeum

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Kísérletek a humanizmus fenyítőbotjának hatástalanítására Kísérletek a humanizmus fenyítőbotjának hatástalanítására
Beszámoló a Poszthumanizmus és képzőművészet című beszélgetésről
art&design

Fókuszban a közép-kelet-európai régiók Fókuszban a közép-kelet-európai régiók
Beszámoló a KAJET Journal új lapszámát bemutató estéről az ISBN könyv+galériában
art&design

A képrögzítés filozófiája A képrögzítés filozófiája
David Claerbout és Ősz Gábor Anticamera című kiállítása a Capa Központban

Más művészeti ágakról

Mayhem-koncert + Mortiis, Exodikon a Barba Negrában, 2022. április 29.
gyerek

Pagonyfeszt a Dürer kertben Pagonyfeszt a Dürer kertben
Családi program május 22-én
gyerek

El kellett mozdulni a mesevilág felé El kellett mozdulni a mesevilág felé
Interjú Molnár T. Eszter írónővel és Török Zoltán természetfilmessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés