bezár
 

zene

2022. 03. 27.
Új lemezét mutatja be az Anima Sound System
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új lemezét mutatja be az Anima Sound System Nyolc év után készített új stúdióalbumot az Anima Sound System. A hazai elektronikus zenei színtér élcsapata Szomnakuno című anyagát április 2-án a Magyar Zene Háza koncerttermében mutatja be.

Az Anima Sound System a magyar elektronikus tánc- és popzene egyik úttörője, ám nemcsak az alapok lerakásában jeleskedett, hanem egy folyton megújulni képes, máig releváns formáció. A Prieger Zsolt által vezetett zenekar a kétezres évek eleji hangulatát idézi. A 2000-ben megjelent, roma-elektronikus keresztezést hozó Gypsy Sound Clash, illetve a három évvel későbbi Aquanistan című album egyszerre levegős, lebegős, sokrétű zenei világát.

A 2014-es Gravity and Grace után nyolc évvel érkező stúdióalbum, a Szomnakuno nem csak ebbe a sorba illeszkedik jól, de az utóbbi évek Anima-projektjeinek is egyenes ági folytatása. Elég csak a 2021-ben megjelent The Big Gypsy Sound Clash Rework Albumra gondolni, amelyen a bő húsz évvel ezelőtti lemez anyagát frissítették fel kortárs előadókkal kollaborálva. E folyamatot egészítette ki a 2018-ban megszületett Anima & Animus feldolgozáslemez, és a hozzá passzoló Szabad ('68 Remixes) című anyag, valamint a 2020-as Tekerd meg és táncolj! remixgyűjtemény.

A tavalyi Öltöztessél fehérbe című kislemez szintén jelezte, merre tart az Anima. A Szomnakunón, és az azt bemutató koncerten több dalban a három Prieger (Zsolt és testvére, Szabolcs, valamint Zsolt lánya, Fanni) mellett közreműködik Kovács Antal a Romano Dromból, illetve Törőcsik Franciska színész. A koncerten színpadon áll majd a Discantus kórus, a népdalos-elektronikus részt erősítő Magyar Bori, továbbá Fehér Balázs, a Carbonfools volt énekese. Gitáron és billentyűs hangszereken Kováts Tibor, basszusgitáron és billentyűs hangszereken Dénes Szilveszter, dobokon és ütőhangszereken Ziskó Olivér játszik, szaxofonon, klarinéton és melodicán pedig Avass Bendegúz. Az először itt hallható új dalokon túl számos korábbi Anima-sláger (Tedd a napfényt be a számba, Csinálj gyereket, '68, Csillagtalan, Rakjuk a tüzet) elhangzik, különleges vetítéssel és fényekkel kísérve.

Az Anima Sound System 1993-ban alakult Szombathelyen. Prieger Zsolt mellett Németh Gergely és Prieger Szabolcs játszotta a legfontosabb szerepet az évek során. A zenekar eddig tizenegy stúdióalbumot készített. Állandóan változó stílusú produkcióik különlegességét elsősorban a játékosság, a zene színes szövete, a stílusok keveredése adja. Az Anima modern elektronikus tánczenét játszik, de a reggae és a dub, a hiphop és a pop, a hagyományos dalok és a zenei kísérletek, az erdélyi magyar és a zsidó népzene is jellemzi a csapatot, amelyhez rengeteg rádiós és klipsláger fűződik.

Négyzetes kép a leadben: Anima Sound System Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Tool-koncert, 2022.05.24., Papp László Budapest Sportaréna
Interjú Borlai Gergővel a véletlenek működéséről, a hazai és külföldi zenei szcéna működéséről, a zene marketingjéről
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Janca Ákos válaszol
Pintér Tibor: Hangok és szavak erdeje könyvbemutató

Más művészeti ágakról

Kötetlenül: Veszprémi Szilveszter
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Interjú Illés Mártonnal zenei energiákról, a kortárs zene helyzetéről, tanulmányokról
A Poszthumanizmus és... sorozat újabb eseménye


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés