bezár
 

építészet

2022. 03. 27.
Megújult Makovecz Imre művelődési háza Sárospatakon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megújult Makovecz Imre művelődési háza Sárospatakon Megújult a Makovecz Imre által tervezett Művelődés Háza Sárospatakon 2,155 milliárd forint kormányzati pénzből. A kulturális intézményt március 27-én adták át.

Makovecz Imre építő ember volt építészként is. Amikor végzett az egyetemen, azt jósolták, hogy a szovjet mintájú lakótelepeké a jövő, ő azonban tudta, hogy ez az út nem járható, nem csak embertelen, de még csak nem is gazdaságos. Új utat keresett és talált, az organikus építészetet. Olyan épületeket tervezett, amelyek a teljes ember testi-lelki, szellemi jólétét tartották szem előtt, közösség- és országépítő ember volt. Művei egy egész ország arculatát formálták, és egybegyűjtötték, összekötötték az embereket. A sevillai világkiállítás pavilonja a rendszerváltoztató Magyarország elsöprő sikerű bemutatkozása lett a világ előtt, és azt üzente, hogy ez az ősi gyökerekkel rendelkező ország túllépve a kommunizmuson és a posztkommunizmuson újra sikeres lehet. Van ereje arra, hogy építsen és újra kezébe vegye sorsát.

Az építész országépítő munkáját talán Sárospatak mutatja be leginkább. Makovecz Imre 1965-ben érkezett ide, és kisebb-nagyobb megszakításokkal csaknem haláláig dolgozott itt, munkájának köszönhetően a város Hild-díjas lett, és felkerült a világépítészet térképére. Az építész életművének gondozására létrejött program keretében több mint 11 milliárd forint támogatással valósulnak meg építészeti beruházások az országban, a sárospataki Művelődés Háza rekonstrukciójára ebből 2,155 milliárd forint jutott. A Művelődés Házának az elmúlt csaknem 40 évben sikerült többnek lenni annál, mint ami pusztán a funkciója, valóban a művelődés hajléka szimbolikus és fizikai értelemben is – erről árulkodnak az ott élők tapasztalatai. A Makovecz-ház felújításával kezdetét vette Zemplén, Tokaj-Hegyalja reneszánsza, megújulása, megújítása.

Négyzetes kép a leadben: MTI

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával

Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés