bezár
 

art&design

2022. 04. 21.
André Kertész retrospektív kiállítás nyílt Pécsett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
André Kertész retrospektív kiállítás nyílt Pécsett Az egyetemes fotótörténet egyik legnagyobb alakjának nyílt tárlata a Zsolnay Negyedben „Én soha nem dokumentálok, hanem értelmezek a képeimmel” – vallotta a magyar származású André Kertész, a világ egyik legismertebb fotóművésze. Táguló Horizontok című fotókiállítása április 7-én nyílt meg a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában és május 20-ig látható.

Összesen 58 fotó és André Kertész 4 személyes tárgya látható a tárlaton. A képek többsége Magyarországon készült, megörökítve a művészt körülvevő személyes világot. A képek a látás élményét, a fényképezés örömét, a megtalálás varázslatát és a valóság apró csodáit sűrítik magukba. 

Fényképezőgépével hét évtizeden át készített vizuális naplót, azt fényképezte, ami érdekelte, ami hatott rá: életét, önmagát, társát, barátait, személyes élettereit, az őt körülvevő világot. Életeseményei, érzelmei organikusan váltak képpé az érzékeny megfigyelés pontosságával megörökítve. 

“Photography is my only language” („A fényképezés az egyetlen nyelvem”) – mondta André Kertész, és ezen a nyelven beszélt úgy, mint addig senki más. Lírai képein a szubjektivizmus és a modernizmus fonódik eggyé. Mélyen humanista és személyes, ugyanakkor az egyetemest is magukban hordozó fényképei mindenkihez szólnak. Fotói a képzőművészet körébe tartozó autonóm műalkotások, természetesek, tiszták, egyszerűségükben erőteljesek és tökéletesek. 

André Kertész életművében egy olyan saját univerzumot hozott létre, amelyben megteremtette a modern fotográfiai látásmód formanyelvét. Fényképeivel az idők végezetéig tanít a képalkotás elementáris szükségességéről, öröméről és a médium alapelveiről. 

Életművét két földrészhez – Európa, Amerika – és három országhoz – Magyarország, Franciaország és az Egyesült Államok – kötődően hozta létre. S bár a megérdemelt világsiker későn érkezett számára, mégis a világ egyik – nem csak szakmai körökben – legismertebb fotográfusa lett, akinek ikonikus képei a kortárs kultúra meghatározó műveivé váltak. 

A kiállításon látható képeket ő maga válogatta élete alkonyán, ajándékul gyermekkora varázslatos élményeket adó településének, Szigetbecsének és az ott alapított André Kertész Emlékmúzeumnak. Ez a személyesen összeállított retrospektív tárlat tartalmazza nemcsak a Szigetbecséhez köthető képeket, hanem az életmű ismert darabjait is, egyedülálló áttekintést nyújtva a világhírű alkotó életművéből. 

A kiállítás a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ szakmai közreműködésével jött létre.

Kép: Facebook

Táguló Horizontok
André Kertész kiállítása 2022. április 7-től május 20-ig látogatható a pécsi m21 Galériában. További információ ezen a linken található. A kiállítás kurátora: Csizek Gabriella
Helyszín: m21 Galéria • Pécs, Felsővámház utca 52.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Posztszocialista épületrombolás vagy „szoc-reál” fenntarthatóság? Posztszocialista épületrombolás vagy „szoc-reál” fenntarthatóság?
Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról
art&design

A magány misztikája A magány misztikája
Recenzió Neogrády-Kiss Barnabás Solitude című fotókönyvéről
art&design

Ők is csak emberek – az identitás hungarikumképzése Ők is csak emberek – az identitás hungarikumképzése
Kritika az Én itt vagyok, te ott vagy. Én jól vagyok, te hol vagy? című kiállításról
art&design

A képrögzítés filozófiája A képrögzítés filozófiája
David Claerbout és Ősz Gábor Anticamera című kiállítása a Capa Központban

Más művészeti ágakról

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Janca Ákos válaszol
irodalom

Szív-fitness Szív-fitness
Helyzetjel
gyerek

Történetmesélés verssel és rakétával Történetmesélés verssel és rakétával
A Bolygó Bogozó negyedik beszélgetéséről
Mayhem-koncert + Mortiis, Exodikon a Barba Negrában, 2022. április 29.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés