bezár
 

irodalom

2022. 04. 22.
Elstartolt a Barangoló Drámaírói Műhely
Az év végére három izgalmas kortárs dráma fog elkészülni
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elstartolt a Barangoló Drámaírói Műhely ’Szemet szemért’, ’Páternoszter’, ’…a mi utcánk’ - három izgalmas kortárs dráma van születőben a Barangoló Drámaíró Műhelyben. Egy skandináv krimibe oltott családi dráma, egy a pszichoterapeutává válás lélekutazásait bemutató történet, valamint egy titkokkal átszőtt vidéki esküvőn játszódó színmű. A műhelymunka elindult, a mentorok és az írók közös munkájának gyümölcse, a három, új magyar dráma az év végére, decemberre fog elkészülni.

A Barangoló alprogram a 2022-es évet a Drámaírói Műhely meghirdetésével indította. A felhívásra összesen 49 érvényes jelentkezés érkezett. A Déryné Program vezetése, a Szakmai Bizottság és a Mentorok döntése nyomán 3 jelentkező drámatervét válogatta be a Műhelybe. Ezen felül további két fiatal drámaírónak biztosít a Műhely felkészülési lehetőséget, amely azt jelenti, hogy 8 hónapon keresztül van lehetőségük a mentoraik segítségével készülni a Déryné Program újabb drámaírói felhívására.


A BARANGOLÓ DRÁMAÍRÓI MŰHELY AKOTÓI

Fabacsovics Lili - ...a mi utcánk

Mentor: Kozma András

A helyszín egy meg nem nevezett magyar település, napjainkban – ahol épp világraszóló lagzit tartanak. Ebbe toppan be egy rejtélyes idegen, aki régi ismerősökként üdvözli a helyieket, akik szép lassan kezdik gyanítani, hogy ki is lehet a fiatalember – csak éppen a vélemények nem egyeznek ezzel kapcsolatban. 

Solymos Tamás – Páternoszter

Mentor: Kulcsár Edit

A páternoszter valójában maga a fejlődni, felemelkedni akaró élet önmagába visszatérő körkörösségének szimbóluma. A darab a pszichoterapeutává válás utolsó lépéseit, szintjeit kíséri végig. Főszereplője egy ifjú pszichiáter, dr. Jammer Anasztáz, aki munkája során először tapasztalja meg a szellem lélekgyógyító erejét. Tapasztalása egyszerre körkörös és vertikális: kezdeti bizonytalanságát látszólagos sikerek követik, majd a túlzott elbizakodottság váltja fel, ami a megszállottságig juttatja, hogy azután ismét visszatérjen a kiindulóponthoz: a kijózanodáshoz, önmagához és a hivatása alázatához. A cselekmény tetőpontja a darabban is veszélyes. Életveszélyes és túlvilági.

Jánosi Ferenc – Szemet szemért

Mentor: Lukácsy György

Skandináv krimibe oltott családi dráma. A nagyvárosi és a falusi élet szembe állítása egy kis csavarral. A történet főhőse Pál, aki 20 évesen elhagyta Perezdet és egy nagyvárosban lett nyomozó, azonban boldogtalan, csak a munkájának él, s alkoholista. Egy reggel látja a tévében, hogy szülővárosában szörnyű gyilkosság történt, amelyet a helyi rendőrség képtelen megoldani. Feltolulnak benne a régi emlékek, sérelmek, s úgy érzi vissza kell térnie szülőfalujába, ahol rá kell ébrednie, nem élnek már szülei, újra kell építenie öccsével a kapcsolatát, s felbukkan életében az a nő, aki gyermekként rajongott érte, de most ő is megkedveli. Nagyon nehezen, de sikerül beilleszkednie, s megkedveli a helyieket, és időközben rá kell ébrednie, hogy a gyilkos közelebb él hozzá, mint gondolná.

 

A BARANGOLÓ DRÁMAÍRÓI MŰHELY FELKÉSZÜLŐI

Alpár Nándor – A selmeci ifjak

Felkészítő mentor: Lukácsy György

Négy barát történetén keresztül tudjuk meg mit jelent a Selmectől való elszakadás és az új élet hajnala Sopronban. A barátoknak ismét azzal kell szembesülniük, hogy elszakíthatják az új lakóhelyüket hazájuktól, így végül csatlakoznak a rongyos gárdához.

Mánya Kristóf – Körbezár

Felkészítő mentor: Kulcsár Edit

Kristóf, mint fiatal 22 éves drámaíró egy abszurdba hajló drámakoncepcióval jelentkezett. Srácz és Üreg két egymásnak idegen személy, akik szándékuk ellenére folytatnak beszélgetést egymással belső konfliktusaikról és problémáikról. Az egymás felé tanúsított passzivitásuk és az ezzel keveredő agressziójuk a kölcsönös, de kimondatlan felismerésből fakad: mintha saját magukkal találkoztak volna. Srácz számára Üreg egy lehetséges jövőként jelenik meg, Üreg pedig elmerült múltját véli felfedezni Sráczban. Abszurd, kicsit Godot-ra várva hangulata van.

Az írók és a mentorok közös munkája elkezdődött, december közepéig három, új magyar dráma fog elkészülni a műhelyben. A Déryné Program, a Szakmai Bizottság és a Mentorok véleménye alapján a Drámaírói Műhelyben elkészült műveket megjelentetheti és adott esetben megvalósíthatja.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés