bezár
 

színház

2022. 05. 02.
Mozgás, ami felszabadít
Tizedik alkalommal rendezi meg táncestjét az ArtMan
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Május 10-én két vegyes képességű táncosokból álló alkotócsapat előadását láthatja a Trafó közönsége. Az egyik a 23 éves Tánceánia Együttes alkotóinak legújabb előadása, a Mayday. A másik az Átváltozások, az ArtMan Egyesület 2020-ban létrejött ifjúsági programjának, az ArtMenőknek a Radnóti Színház közreműködésével készült kísérleti mozgásszínházi előadása.

Az ArtMan estek az idők során a társadalmi inklúzió fontos eseményeivé váltak. Ez az inklúzió előadásaikban több szinten is megfigyelhető. Egyrészt az alkotófolyamatban, amelynek fontos célkitűzése, hogy benne egészen különböző képességű emberek teljesen egyenrangúan vegyenek részt. 
A tánc szabad terepet biztosít mindannyiunk számára, hogy vállalni tudjuk mozgásunkat olyannak, amilyen. Nem megregulázza, hanem felszabadítja a testet, megteremti az esélyegyenlőség terét. A táncszínpadon a sérült és nem sérült táncosok mozgása egyformán inspiráló és különleges a nézők számára is, így az inklúzió nemcsak alkotói, de befogadói szempontból is megteremtődik az ArtMan előadásain.

Szkéné színház

Mayday
A Mayday vészjelzésre szolgáló kifejezés, amelyet nemzetközi légi- és vízi közlekedésben használnak, mindig háromszor egymás után. Mayday helyzet áll fenn, ha egy hajó, repülőgép, gépjármű vagy ember súlyos veszélybe került és azonnali segítségre van szüksége.
Szabadságunk egyik alapvetőnek hitt feltétele, hogy képesek vagyunk önállóan, segítség nélkül élni. Ám az olyan kritikus időszakok, amilyen például a koronavírus-járvány, ráébresztenek minket a segítség nélküli élet illuzórikus voltára. Mindannyian segítséggel élünk, segítséget kérünk, és jobb esetben kapunk. Egymástól függünk, e tekintetben nincs köztünk különbség. De ki ment meg kit? Ki a sérült, és ki a sérültebb? A permanens vészhelyzetben egymásba kapaszkodunk, forradalmat csinálunk, talán megmenekülünk.

Szereplők: a Tánceánia Együttes tagjai 
Zene: Rubik Ernő Zoltán 
Dramaturg: Szivák-Tóth Viktor 
Fény: Dézsi Kata 
Hangosítás: Kádár Mihály
Produkciós menedzser: Kopeczny Kata 
Rendező-asszisztens: Gál Eszter, Kálmán Ferenc  
Rendező: Farkas Dorka 

Átváltozások
Az autóban ülünk. Ötéves vagyok. A kocsi füstöl. Belénk jött valaki hátulról az M7-esen. Az ajtók nem nyílnak, elromlott az elektronikai rendszer. A szüleink a használati útmutatóból próbálják kideríteni, hogyan jutunk ki. "A szélvédő belülről történő, páros lábú rúgás esetén egészben kiesik a helyéről" - találják meg, amikor egy, a kocsijából kiszálló férfi az autónkhoz lép, és kinyitja az ajtót.
Változás. Átváltozás. Alakulások. A gyermekkorból a felnőttbe, egyik identitásból a másikba, az egyénitől a közösségbe. Folyamatos úton levés.
Az előadás Pilinszky János Átváltozás című verséből indulva a saját jelen identitásunkkal és annak változásával foglalkozik. Hogyan, mivel vagyunk itt egyenként, és ez hogyan alkot egy közös folyamatot? Mit mutatok meg szívesen? Mit rejtenék el? Amit megmutatunk, az változtat rajtunk? Változtat rajtatok?

Szereplők: Czakó Gabriella, Dobay Júlia, Georgita Máté Dezső, Kováts Adél, Kováts Rozália, Marián Márk, Mészöly Andrea, Lendvai Máté, Pataki Panka, Sudár Henrietta, Tóth Kata, Tóth Károly 
Zene: Mákó Rozi  
Vizuális Koncepció és vetítés: Szabados Luca 
Asszisztensek: Dobay Júlia, Tóth Károly 
Rendezők: Jobbágy Bernadett, Mészöly Andrea 
Produkciós menedzser: Kopeczny Kata 
Fény: Dézsi Kata 
Hang: Kádár Mihály

Mi az ArtMan?
Egy huszonhárom éves múltra visszatekintő egyesület, amely művészeti, terápiás és oktatási programokon keresztül sérült és ép emberek számára nyitja meg a fejlődés, az önismeret és a tánc lehetőségét. Az ArtMan az egyetlen olyan alkotóközösség hazánkban, ahol sérült és ép előadók partnerekként hoznak létre kortárs táncszínházi előadásokat. Munkájukat 2018-ban Lábán Rudolf Különdíjjal jutalmazta a táncszakma. 

További információk: http://artman.hu/kik-vagyunk/
Helyszín: Trafó Kortárs Művészetek Háza, 1094 Budapest, Liliom u. 41.
Időpont: 2022. május 10. 19:00
Az est jegybevételének egészével a Trafó az ArtMan Egyesületet támogatja.
 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Jászay Tamás: Színház a másodikon – Ötvenen a Szkéné 50 évéről
Édouard Louis Ki ölte meg az apámat? című darabja a Jurányiban
Schirach-vitadráma az Örkény Színházban
színház

Monodráma a pécsi Janus Egyetemen

Más művészeti ágakról

Az Atmosphere rendezvénysorozat első estje
Ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatás
art&design

Méhek mint művészek, művészek mint méhészek
Beszélgetés Berta Ádám mesekönyve kapcsán a Margón


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés