bezár
 

art&design

2022. 05. 13.
Újházi Adrienn vizuális művész kiállítása a K11 LABORban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újházi Adrienn vizuális művész kiállítása a K11 LABORban A Király utcai K11 LABORban a május-júniusi hónapokban – olyan hívószavak mellett, mint a flora és fauna, poszthumanizmus, klímaválság, fenntarthatóság, low waste, ökodesign – a természeté lesz a főszerep. Ennek jegyében nyílt meg május 9-én Inverted Nature címmel Újházi Adrienn újvidéki vizuális és BioArt művész kiállítása is, akinek munkái az ember és a természet viszonyának vizsgálatán alapszanak. 

Újházi Adrienn az Újvidéki Művészeti Akadémia festő szakán szerzett mesterdiplomát 2020-ban. Azóta számos egyéni és csoportos kiállításon, művésztelepen mutatkozott be otthon és külföldön egyaránt. Gyermekkori személyes, természetközeli élményei után egyetemi hallgatóként találkozott először a BioArt fogalmával. Ennek hatására kezdett el organikus anyagokkal – úgymint búzacsíra, kenderkóc, különféle magok, humusz, viasz, kurkuma vagy paprika – foglalkozni és kísérletezni. Műterme szép lassan laboratóriummá fejlődött, ahol szerves anyagokból műtárgyak születnek – sokszor akár hónapok, évek leforgása alatt. 

Újházi Adrienn most nyíló Inverted Nature (Kifordított természet) címre keresztelt önálló tárlata egy térinstalláció köré rendeződik, amely a természetet és mikrovilágát, a SCOBY nevezetű kombucha gombát és annak alakulását, növekedési fázisait mutatja be. A május 31-ig látogatható kiállításon a gomba életét több médiumon keresztül közelíti meg a művész. Helyet kapnak egyrészről petri-csészékben levő minták, melyeket Adrienn folyamatosan figyelemmel kísér és rögzít különböző stádiumukban, videó és digitális print formájában, melyek ugyancsak bemutatásra kerülnek. A térben leginkább domináló interaktív installáció pedig olyan kortárs (és kollektív) problémákat, kérdéseket fogalmaz meg, mint az éghajlati, technológiai és biológiai változások. Ahogy Adrienn fogalmaz: „Szükségünk van az Anyatermészetre a Földön, hogy gondoskodjon rólunk: tápláljon minket, gyógyítson, őrizzen meg minket embereket, mint a gyermekeit.”

A kiállítás installációja egy olyan intim, biztonságos helyként jelenik meg, ahol mindenkinek lehetősége adódik megpihenni, elcsendesedni és elgondolkodni néhány percig arról, mely döntéseink befolyásolhatták negatívan a természet ősi rendjét. „Visszafordíthatatlanul növekszünk, itt az ideje, hogy megálljunk, újragondoljuk merre haladunk, hogy segíthessünk 'Anyánkon'.” A kiállítótérben – az installáció részeként – egy újrahasznosított füzetet (Vallomások könyve) is találnak a látogatók, melyben szabadon megoszthatják – a kiállítás ébresztette – gondolataikat. 

Fotó: Molnár Edvárd

Inverted Nature
Újházi Adrienn kiállítása május 9-től május 31-ig, minden hétköznap 10-18 óra között látogatható. 
Helyszín: K11 LABOR • 1075 Budapest, Király utca 11.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés