bezár
 

art&design

2022. 05. 05.
Újabb kiállítást nyit a Magyar Nemzeti Levéltár a Várkert Bazárban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újabb kiállítást nyit a Magyar Nemzeti Levéltár a Várkert Bazárban A Magyar Nemzeti Levéltár Európa Digitális Kincsei címmel három részes kiállítássorozatot indított a Várkert Bazárban. A hat ország részvételével megalkotott sorozat második részeként nyíló Száműzetés, migrációs hullám és szolidaritás című tárlat május 6-tól várja a látogatókat Budapesten.

"Milyen mértékben fogadják be a közösségek azokat, akik reményekkel telve vagy rászorulóként érkeznek hozzájuk? Mennyire készek ezek a társadalmak szolidaritást vállalni az elnyomottakkal és lakóhelyüket elhagyni kényszerülőkkel szemben? Mekkora értéket tulajdonítanak annak a kulturális sokszínűségnek, amely az országhatárokon átívelő vándorlásból ered? A kiállítás a történelmi szempontból vizsgált kérdéseket, és a hozzájuk kapcsolódó események sorozatát 47 kulcsdokumentum segítségével mutatja be" - olvasható a Magyar Nemzeti Levéltár közleményében.

A tárlaton a dokumentumok három fő kategóriába sorolhatók. Foglalkoznak a munkával kapcsolatos migrációval, bemutatják a háborúval kapcsolatos vándorlást és a politikai felkelésekhez, forrongásokhoz és üldöztetéshez kapcsolódó emberi áldozatokat is.

Mint írják, több dokumentum az emberi természet sötét oldalát mutatja be, számos történet viszont azoknak segít, akik reményt keresnek.

A szervezők emlékeztetnek rá, hogy az Európa Digitális Kincsei című kiállítás-sorozat második részeként nyíló tárlat a 2018-ban útjára indult European Digital Treasures című projekthez kapcsolódik, melynek célja a levéltári anyagok minél szélesebb körű, főként digitális formában történő bemutatása. A projekt nemzetközi konzorciuma ennek érdekében eddig három digitális, transzmédia kiállítást hozott létre.  A kiállítások 2021-ben indultak vándorútjukra, hogy körbejárják Norvégiától Ausztrián és Magyarországon át Portugáliáig, Spanyolországig és Máltáig a konzorcium levéltári partnereinek kiállítóhelyeit.

Mint a közleményben olvasható, a tárlaton fiatal designerek munkái is megtekinthetők, akik a portugál, a norvég, a máltai, a magyar és a spanyol archívumok irataiból inspirálódva terveztek használati tárgyakat, vagy adaptálták azok motívumait hétköznapi eszközökre.

A digitális felületeken a fiatalabb látogatókat a kiállítási tematikához kapcsolódó végtelen futó 3D videójáték, virtuális szerepjáték, kvíz- és memóriajátékok is várják.

A Várkert Bazár rendezvényterméből nyíló kiállítás augusztus 5-ig ingyenesen látogatható. A tárlat az Európai Unió Kreatív Európa Programja részfinanszírozásában jött létre a Várkapitányság támogatásával.

Fotó: Facebook

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A problémáimon keresztül mindenkit festek A problémáimon keresztül mindenkit festek
Beszélgetés Kecső Endrével művészetről, varázslatról és a vidéki alkotói létről
art&design

A világ, és ahogyan én látom A világ, és ahogyan én látom
Tudósítás Neogrády-Kiss Barnabás Szemmunka című tárlatáról tárlatának előkészületéről
art&design

Fókuszban a közép-kelet-európai régiók Fókuszban a közép-kelet-európai régiók
Beszámoló a KAJET Journal új lapszámát bemutató estéről az ISBN könyv+galériában
art&design

A névtelen Éva és a takargatnivaló A névtelen Éva és a takargatnivaló
Kritika Koleszár Stella Gaztett című kiállításáról a Horizont Galériában

Más művészeti ágakról

Testközelben – Érzékiség az új német filmekben
Pintér Tibor: Hangok és szavak erdeje könyvbemutató
Vaktérkép


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés