bezár
 

színház

2022. 05. 07.
Újra nyári tábor a Szkénében
A Szkéné közösségi és ifjúsági műhelye középiskolások számára tart foglalkozásokat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Második alkalommal hirdeti meg a Szkéné Színház közösségi és ifjúsági műhelye, a Rakpart3, nyári alkotótáborát, melynek résztvevői egy biztonságos közegben, a drámapedagógia eszközeivel és a Szkénében alkotó művészek segítségével kerülhetnek közelebb önmagukhoz, illetve lehetőségeik meg- és felismeréséhez.

A Szivák-Tóth Viktor, Szemerédi Fanni, Hodászi Ádám vezette Rakpart3 műhely foglalkozásainak alapja a játék, a vita, a beszélgetés és a közös gondolkodás. A sokszínű, komplex foglalkozások több eszközzel is segítik, és új síkra terelik a nézőkkel történő tudatos kapcsolatépítést: a középiskolásoknak szóló Mindenki.ért színház- és drámapedagógiai program mellett az egy-egy előadáshoz kapcsolt, témaközpontú DumaPart, a fiatal kritikusokat, szövegalkotókat támogató íróműhely is pozitív visszajelzéseket kapott. Minden SzkéNéző számára nyitott az éjszakai kulisszajárás, a rendhagyó közönségtalálkozó, vagy az egyetemet és a Szkénét is bemutató Műegyetemi SzkéNéző Séta is.

Szkéné színház

„Egy tábor nekünk is különleges a többi programunk sorában, mert olyan intenzív közösségi együttlétet alakít ki a résztvevők között a hat nap alatt, melyre egy-egy alkalmi találkozás során nincs lehetőségünk. Azt az élményt teremti meg, melyet egy jó színházi előadás is elér: kiszakít a hétköznapokból, hogy közelebb kerüljünk valami sokkal lényegibbhez. Ilyenkor hosszabb időre zökkenünk ki a megszokott ritmusunkból, élethelyzeteinkből, hogy csak arra figyelhessünk, ami itt és most, közöttünk megszületik. Az önmagunkhoz és a másikhoz való kapcsolódás olyan minőségi szintjét tapasztalhatjuk meg, melyet talán csak a rítusok tudtak valamikor elérni. Egy tábor ezért valóban ünnep a számunkra” – osztotta meg Szivák-Tóth Viktor a táborral kapcsolatos élményeit.

A tábori műhelymunka célja, hogy a diákok – akár a színházi világon belül, akár azon kívül képzelik el jövőjüket – fejleszteni tudják képességeiket, felmérjék határaikat és megtalálják önkifejezési eszközeiket, ezáltal pedig magabiztos, kommunikatív emberré válhassanak. Az egyes foglalkozások erősítik a csapatban való együttműködés készségét is, a kreativitás felélesztésén keresztül a résztvevők új oldalukról ismerhetik meg magukat, és ezt azonnal meg is oszthatják a többiekkel.

„Van abban valami meghittség, valami cinkosság, valami biztonságosság, és mégis valami jólesően borzongató, mikor utolsó este az alkotótábor résztvevői megmutatják azoknak, akik számukra fontosak, hogy mi mindennel foglalatoskodtak egy héten keresztül. De nem a produkció a lényeg. Nem is produkció ez, hanem egy album, amit együtt alkottunk. Felvillant pár képet mindabból a rengeteg élményből, amit együtt éltünk át. Persze nem lehet minden egyes pillanatot megmutatni. Talán épp a leglényegesebbek nem rakhatók ki a színpadra: amikor összetalálkoztunk, amikor felfedeztünk egymásban valami ismerőst. Valami egzotikust. Amikor valaki úgy döntött, őszintén beszél, és megmutatja, amit gondol a világról. Amikor ennek formát is talált. Amikor megtaláltuk egy esőerdő közös ritmusát. Vagy amikor nem, és csak vihogtunk. Amikor meg tudtuk tartani egymást, és amikor egy szemvillanásból is tudtuk, mi a következő lépés. Ezeket a pillanatokat visszük magunkkal a táborból” – számolt be Szemerédi Fanni a korábbi tábor tapasztalatairól.

A trénerek a Rakptart3 táborában a Szkéné Színház repertoárján szereplő előadásokat használják inspirációként: a produkciók szövegkönyveiből, hatásos képeiből kiindulva keresik azokat a témákat, problémákat, amik a táborozókat bekapcsolják. A csapat augusztus 14. és 19. között minden nap reggel 9-től 17.30-ig merül el az alkotómunkában, melynek eredményeit a tábor végén, augusztus 19-én este a szülőknek és a barátoknak is lehetősége lesz megtekinteni. A színházi formákba időről-időre szkénés művészek vezetik be a résztvevőket: a színészmesterség fogásait Grisnik Petra ismerteti, a szituáció-építést Tárnoki Márktól lehet eltanulni, Újvári Milánnal a mozgáshoz, tánchoz lehet közelebb kerülni, Dés András pedig zenei tréninget tart.

„Ha bajba kerül az ember, gyakran érzi úgy, hogy nincs kihez fordulnia, hogy egyedül van a problémájával. Egy kis közösség, akár család, akár baráti társaság tud ilyenkor segíteni. A közösségi létezés azonban kreatív játék, ahol el kell tudni hajolni az unokatesó villámló egója vagy épp a legjobb haver barátnőjének cikázó iróniája elől. Merni kell kimondani, hogy ölelnék, vállat lapogatnék, és merni kell megcsinálni. Hogy ne maradjunk egyedül. Mert aki egyedül van, azzal sok rosszat meg lehet tenni. Az elkövető meg lehet politikai párt, propaganda, de akár a herbál vagy a dark web is. Ebben a táborban a közösségi létezésről, annak játékos, kreatív módjáról lehet rengeteget tapasztalni." – vallotta Hodászi Ádám a diákokkal való munkával kapcsolatban.

A középiskolások számára meghirdetett tábor részvételi díja 35.000 forint, mely étkezést nem tartalmaz. A Szkéné Színház két fő számára ingyenes részvételt biztosít, ezekre a helyekre 2022. június 1-ig lehet pályázatot benyújtani, a tábor többi helyére július 12-ig folyamatosan várjuk a jelentkezőket.

Jelentkezni és pályázni az alábbi űrlap kitöltésével lehet.

További információ: szemeredi.fanni@szkene.hu

Képeket készítette: https://szkene.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
John a Latinovitsban
A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés