bezár
 

film

2022. 05. 12.
Úton – Hét nap a magyar Caminón: gyalogos road movie a Duna TV-n
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Május 14-én debütál az Úton – Hét nap a magyar Caminón című ismeretterjesztő film. A 42 percesre tervezett film célja, hogy visszaadja a Camino-élményt, a sok gyaloglást, a természet hangjait, a csendet, a találkozásokat és a nehézségeket, valamint további hazai tájak felfedezésére, zarándoklatra inspiráljon. A három főszereplő más-más háttértörténettel érkezik a zarándokútra: egy vegán, egy vadász a kutyájával és egy fiatal anyuka.

A BUDAMOUNT Film ismeretterjesztő filmjének forgatásához zarándoklatot tervezők és túrázók jelentkeztek, hogy megtegyék a 7 napos, 170 kilométer hosszú Tihany–Lébény közötti, Magas-Bakonyon átvezető Szent Jakab zarándokutat.

A zarándokok naponta akár 8 órán keresztül is gyalogoltak a természetben, miközben hajlandóak voltak bepillantást engedni a film készítői számára az útközben megfogalmazott – élettel, kitartással és hittel kapcsolatos – gondolataikba. A film főszereplői különböző háttértörténettel érkeztek a zarándokútra: van köztük olyan, aki már végigjárta a spanyolországi El Caminót, de most vegánként próbálta teljesíteni a „magyar verziót”; van tragikusabb sorsú, de vallásosságát mindvégig megőrző hivatásos vadász a hű kutyájával; valamint egy fiatal anyuka is, aki kétéves kislányát és férjét hagyta otthon az út kedvéért.

A rendező Boegi Máté, aki három országban rendezett már rövidfilmeket, valamint az Ivan & The Parazol egyik videóklipje is az ő nevéhez kötődik. Jelenleg Koppenhágában készíti első saját játékfilmjét. Az operatőr a dokumentumfilmjeiért sokszorosan díjazott Grams Melanie, aki tavaly elnyerte a legjobb operatőr díját az ASC Student Heritage Award Dokumentumfilm kategóriában (diákként ez a legnevesebb elismerés az USA-ban). Jelenleg Los Angelesben él és dolgozik, valamint az USC School of Cinematic Artson tanít. A film rendezője és operatőre fiatal házasok, mindketten az USA-ban tanulták a filmkészítést, de a zarándokfilm miatt hazautaztak egy kis időre.

A BUDAMOUNT Film új produkciós iroda, amely saját filmes ötleteit valósítja meg. Szeretik a hazai gyökerű témákat, emellett fontos számukra a természet. Az alapítók Bálint-Halas Dominika és Bálint Attila.

A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, további információk a BUDAMOUNT Film honlapján olvashatók.

Premier: Duna TV, 2022. 05. 14., 13:20.

Képek forrása: BUDAMOUNT Film Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről

Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés