bezár
 

film

2022. 05. 25.
Június 2-tól Jankovics Marcell retrospektív a MOM-ban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Június 2. és 7. között Jankovics Marcell emlékére retrospektív vetítéssorozatot tartanak a Cinema MOM-ban, a belépés ingyenes.

Miért fontos megismerni a múltunkat? Milyen útravalóval láthatjuk el gyermekeinket? Hogyan kapcsolódhatunk őseinkhez? Miként tagozódunk be jelen világunkba? Milyen értékek mentén határozzuk meg magunkat, nyerünk önazonosságot? Milyen írásos és vizuális kultúrával, milyen képzelőerővel rendelkezünk?

Jankovics Marcell, bár egyetemi néprajzi tanulmányokat – édesapja politikai meghurcolása miatt – nem végezhetett, egész életművében ezt a területet kutatta, sőt  hittel és meggyőződéssel próbálta átadni is – fogalmaznak a szervezők.

Jankovics animációs filmjeiben az ősmagyar táltos vagy a legkisebb fiú motívumától az égig érő, mennyet, földet és poklot összekötő világfa egyetemes toposzán át a magyarok őshazából Kárpát-medencébe való vándorlásának és letelepedésének fordulataiig sok kulturális ismeret dúsul össze.

A totemállatok, tabuk felbukkanásával legrejtettebb, még archetipikusan gondolkodó valónkra láthatunk rá – szól a vetítéssorozat ajánlója.

Az egymás után filmre vett fázisrajzokat olyan vitathatatlan irodalmi értékek ihlették, mint Arany János balladái vagy a Rege a csodaszarvasról; Arany László népmese-átdolgozásai; Gaal György, Erdélyi János, Kriza János, Ipolyi Arnold, Berze Nagy János, Ortutay Gyula, Benedek Elek, Arany László, Móra Ferenc és Illyés Gyula népmese-gyűjtései; illetve Madách Imre máig egyedülálló főműve, Az ember tragédiája.

A Jankovics Marcell tiszteletére szervezett retrospektív vetítéssorozat programja, a tervezett kezdésekkel:

2022. 06. 02., csütörtök, 18:30: Az ember tragédiája
2022. 06. 03., péntek, 18:30: Ének a csodaszarvasról
2022. 06. 04., szombat, 11:00: Magyar népmesék 1.
2022. 06. 05., vasárnap, 11:00: Magyar népmesék 2.
2022. 06. 06., hétfő, 18:30: Fehérlófia
2022. 06. 07., kedd, 18:30: János Vitéz

A programokra a belépés ingyenes.

Képek forrása: Pannonia Entertainment Ltd., Cinema MOM

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Baranyi Gábor Benő: Zanox – Kockázatok és mellékhatások
Richard Linklater: Apollo–10,5: Űrkorszaki gyerekkor
Paolo Genovese: Szuperhősök
Akira Kurosawa: Káosz

Más művészeti ágakról

A Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza című előadás a Kolibri Színházban
Szlovák est a Tiszatáj szerkesztőségében
A Poszthumanizmus és... sorozat újabb eseménye


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés