bezár
 

zene

2022. 05. 27.
Magnus Lindberg mesterkurzusa a BMC-ben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magnus Lindberg mesterkurzusa a BMC-ben Az Eötvös Péter Alapítvány júniusi mesterkurzusán a legendás finn zeneszerző, Magnus Lindberg tanít majd fiatal karmestereket és zeneszerzőket Eötvös Péterrel és Vajda Gergellyel közösen, a Franciaországból érkező, kortárs zenére specializálódott Ensemble Ars Nova közreműködésével – közölték a szervezők a prae.hu művészeti portállal.

Eötvös Péter meghívására Budapestre érkezik Magnus Lindberg, hogy fiatal karmesterekkel és zeneszerzőkkel vegyen részt egy hetes mesterkurzuson. Június 20-án közönségtalálkozó keretében ismerkedhet meg a nagyközönség Lindberggel, míg június 26-án a BMC-ben tartják a kurzus zárókoncertjét, a BMC mentorált szerzőinek (Kecskés D. Balázs, Francisco Domínguez, Jongsung OH) bemutatóival és Lindberg Jubilees című művének első magyarországi előadásával. A mesterkurzus fiatal karmesterei ezekkel a nagyszerű mesterekkel és a mentori programban részt vevő fiatal zeneszerzőkkel mutatják be, mit tanultak-tapasztaltak az egy hetes kurzus alatt, illetve a fiatal zeneszerzők is kifejezetten erre a kurzusra-koncertre készítik darabjaikat, és első alkalommal mutatják be a budapesti közönségnek.

Magnus Lindberg Finnország egyik nemzetközileg leghíresebb kortárs zeneszerzője, akinek műveit rendszeresen adják elő a világ vezető zenei intézményei. Zenéjében fontos elem a harmónia, a hangszín, a textúra és a ritmus; az utóbbi időben a dallam is egyre jelentősebbé vált számára. Lindberg mindenekelőtt a zenekari komponálás mestere, de jelentős mennyiségű kamarazenét is írt. Ő maga zongorázik, és néha saját műveit is vezényli. „Lindberg termékeny és sokoldalú teljesítményét és a zeneszerzéshez való hozzáállását egyszerűen nagyon jól leírják ugyanazok a tulajdonságok, amelyek véleményem szerint személyiségét is jellemzik: lelkesedés, kíváncsiság, határozottság, gyorsaság, unatkozástól vagy untatástól való rettegés, félelem nélküliség, erkölcstelenség, hozzáállás és stílusérzék” – írja kollégája, Juhani Nuorvala.

További információk a közönségtalálkozóról itt, a mesterkurzus zárókoncertjéről itt és itt találhatók.

 

Kép: Eötvös Péter Alapítvány

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés