bezár
 

irodalom

2022. 06. 07.
Elhunyt P. Paál Rózsa
1934-2022
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt P. Paál Rózsa A 93. Ünnepi Könyvhét előestéjén pótolhatatlan veszteség érte könyves közösségünket, június 2-án,  életének 88. évében elhunyt P. Paál Rózsa, aki több mint hat évtizeden keresztül szolgálta a magyar irodalom, a magyar könyvkiadás ügyét – értesítette a prae.hu művészeti portált a MASZRE.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöki titkáraként kezdte pályáját, 1958-tól az Irodalomtörténeti Társaság szervezőtitkáraként, majd az Akadémia Irodalomtörténet című tudományos folyóiratának szerkesztőjeként dolgozott. 1974-től a Kulturális, majd Művelődési Minisztérium Kiadói Főigazgatósága helyettes vezetőjeként tevékenykedett. A rendszerváltást követő privatizáció kaotikus viszonyai között elsősorban neki köszönhető, hogy könyvkultúránk meghatározó műhelyei a kiadók munkatársainak tulajdonában maradhattak. 1994-ben ennek elismeréseként is vehette át a Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét. Ettől az évtől kezdve a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének kötelékében fáradhatatlan munkával új életet lehelt a Szép Magyar Könyv Versenybe, szervezte irodalmunk és könyvkiadásunk emblematikus közös rendezvényeit, az Ünnepi Könyvhetet és a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Búcsúztatásának helyéről és időpontjáról családja később ad tájékoztatást.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

2022., Margó Irodalmi Fesztivál
Gerevich András Légzésgyakorlatok című kötetének bemutatója a Margón
irodalom

A Margó Fesztiválon mutatták be Moskát Anita A hazugság tézisei című novelláskötetét (GABO Kiadó, 2022)

Más művészeti ágakról

Interjú Illés Mártonnal zenei energiákról, a kortárs zene helyzetéről, tanulmányokról
színház

Mary Shelley - Nick Dear Frankensteinje a Budapest Bábszínházban
gyerek

Októbertől a magyar mozikban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés