bezár
 

zene

2022. 06. 14.
Dzsanni a Kőbányai Kortárs Kulturális Központban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dzsanni a Kőbányai Kortárs Kulturális Központban Giacomo Puccini Gianni Schicchi című operája nyomán izgalmas formai-műfaji kísérletbe vágott a Sándor Dániel Máté köré szerveződött alkotócsapat. A Dzsanni bemutatójára 2022. június 20-án kerül sor a Kőbányai Kortárs Kulturális Központban 20:30-kor – közölték a szervezők a prae.hu művészeti portállal.

A Dzsanni opera, film és színház. A főként fiatalokból álló alkalmi társulás előadása kísérletet tesz arra, hogy képes-e a formai összetettség és a – hagyománnyal sem tiszteletlen – műfaji innováció közelebb hozni korunkhoz az operát, és felkutatni, majd megtalálni a benne rejlő lehetőségeket. A kőbányai gyárépületben felépített díszletben a szerepeket főleg fiatal, frissen végzett színészhallgatók játsszák némán, az operaénekesek, és az ötven fős zenekar ezt alászinkronizálja. Mindezt folyamatosan három kamera képe közvetíti, amelyeket élőben vágva születik meg a végeredmény: az opera-film-színház. A vetítés mindössze néhány méterre, a 4K - Kőbányai Kortárs Kulturális Központ udvarán történik.

A Gianni Schicchi az európai irodalom és művészet gyökereihez nyúl vissza, és Dante Poklából kölcsönzi a címszereplő karaktert, a hírhedt szélhámos Gianni Schicchit. A történet igen egyszerű, a mozgatórugója – akárcsak a legtöbb dolognak korunkban – a pénz. Bózó Donáti, egy neves firenzei milliárdos halálos ágya köré gyűlnek a távolabbnál távolibb rokonok, és “gyászlicitiet” tartanak a várható örökség reményében. De ez a sikeréhes idill nem tart sokáig, az a pletyka járja, hogy az öreg Bózó az egyházra hagyta mindenét. A végrendelet hamar elő is kerül, és beigazolódik a rémálom: a hír igaz. Rinuccsió Dzsanni Szkikkit hívja segítségül, aki ezek után a halott Bózónak kiadva magát – természetesen – mindent magára irat, beleértve a történet helyszínét adó házat is, majd a pénzéhes rokonokat az utcára dobja.

Az előadás létrejöttének feltétele egy friss együttműködés. Az alkotócsapat munkáját a szintén fiatalokból álló Satöbbi Összművészeti Egyesület segíti: Lang Dániel vezetésével ők végzik a produkciós teendőket, így teret adva a független működésnek és a szabad alkotásnak. Az zenekar alap csapatát pedig a MlleniArt Essembly adja. Az előadást továbbá az NKA és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt támogatta, együttműködő partner a II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.

Játsszák: Váradi Gergely, Cseke Lilla Csenge, Trill Beatrix, Lestyán Attila, Bánki Mihály, Pálya Pompónia, Rezes Dominika, Béres Bence, Kövesi Zsombor, Váradi Gábor Gyula.
Éneklik: Kronauer-Vida Anikó, Rácz Illés, Aronescu Norbert, Csölley Martin, Pál Botond, Takács Barbara, Forgács Péter, Tarnai Dávid, Acha Sophia, Magassy Júlia
Látvány: Artim Rebeka, Kudar Máté, Osvárt Réka, Blahó Kristóf
Technika, stream, kamera: Macsuka Patrik, Varga Soma, Todoroff Lázár
Vágó: Takátsy Fülöp
Asszisztensek: Tajti Boglárka, Sebestyén Anna, Birkenstock Rebeka
Zenei formáció: a MilleniArt kibővített szimfonikus zenekara
(művészeti vezető: Király Eszter, koncertmester: Hörömpöli Anna)
Zenei felkészítés: Laufer Szilvia
Dramaturg: Macsuka Patrik
Vezényel: Juhász Bence
Rendező: Sándor Dániel Máté
 Az előadásra jegyet az alábbi linken válthatnak: https://tixa.hu/dzsanni

Négyzetes kép a leadben: A Dzsanni Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben
zene

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés