bezár
 

zene

2022. 06. 20.
A bécsi Cziffra Stiftung 25. születésnapját ünnepli
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A bécsi Cziffra Stiftung 25. születésnapját ünnepli A bécsi Cziffra Alapítvány negyedszázados évfordulója alkalmából június 24-én a bécsi Collegium Hungaricumban tartanak ünnepélyes estet a Cziffra György-emlékév és a Cziffra Stiftung közös szervezésében. Fellép Balázs János (zongora), a Cziffra-emlékév művészeti vezetője; Sárközy Lajos (hegedű), a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas művésze; Nicole Henter (fuvola) és Denys Dragan (zongora), a bécsi Cziffra Alapítvány kiemelt művészei.

A bécsi Cziffra Stiftung 1997 óta gondozza Cziffra György szellemi hagyatékát, népszerűsíti a zongoraművész egyedi látásmódját, és segíti a hozzá közel álló fiatal tehetségek érvényesülését. A jubileumi hangversenyen olyan művészek köszöntik játékukkal a szervezetet, akik Cziffra szellemiségét képviselik muzsikusként és közszereplőként is, határainkon innen és túl. Műsorukra Cziffra-átiratokat és a zongoravirtuóz által is szívesen játszott darabokat válogattak: veretes és könnyedebb táncok, operarészletek, nemzeti motívumok szőtteséből formálódik meg a közönség előtt Liszt, Weber, Saint-Saëns és Brahms világa.

A budapesti Cziffra Fesztivál 2017-ben alapította díjait, amelyeknek az erkölcsi és anyagi hozzájárulás mellett fontos célkitűzésük, hogy fellépési lehetőségeket biztosítsanak a fiataloknak, ahogy ez a Cziffra-emlékév nemzetközi együttműködései során is megvalósul. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével szakmai összefogás keretei között valósulnak meg, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett.

A június 24-i esten szerepel de Falla Tűztánc; Saint-Saens-Liszt Haláltánc; Rimsky-Korsakov-Cziffra Dongó (Denys Dragan - zongora); Saint-Saëns Rondo Cappriccioso; Vecsey Valse Triste; Sarasate Cigánymelódiák (Sárközy Lajos - hegedű és Balázs János - zongora); C. P. E. Bach d-moll fuvolaverseny, 3. Tétel; Weber-Taffanel Fantázia a Der Freischütz témáira (Nicole Henter, zongorán kísér Mennan Berveniku); Liszt Valse-impromptu; Schumann-Liszt Widmung; Brahms-Cziffra 5. és 6. magyar tánc; valamint Liszt 6. magyar rapszódia című műve (Balázs János - zongora).

 

Kép forrása: https://www.facebook.com/cziffrafestival/

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Scruton zenei írásainak magyar fordításáról
Interjú Váradi Helgával kapcsolatépítésről, tanulmányokról, művészeti ágak összekapcsolásáról
The Trousers: Animal Gun lemezbemutató, A38, 2022.11.12.

Más művészeti ágakról

Susanne Regina Meures Tomboló Irán című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Fehér Balázs Benő rendezése a Stúdió K-ban
Dubinyák Réka: Ali, a magyar jezidi
Interjú Szabó Tibor Benjáminnal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés