bezár
 

gyerek

2022. 06. 21.
Tárlatvezetések, zenei, képzőművészeti és gyerekprogramok Pécsen
Múzeumok éjszakája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tárlatvezetések, zenei, képzőművészeti és gyerekprogramok Pécsen Tárlatvezetések, zenei és képzőművészeti események, szakmai beszélgetések és gyermekprogramok is várják az érdeklődőket a Múzeumok éjszakáján szombaton Pécsen.

A megyei közgyűjteményi feladatokat ellátó, pécsi központú Janus Pannonius Múzeum (JPM) MTI-hez eljutatott közleménye szerint idén a baranyai megyeszékhely 15 helyszínén több mint 50 program közül válogathatnak az érdeklődők a Múzeumok éjszakáján.

A Modern Magyar Képtárban délután öt órától a nagybányai festőiskola és a magyar századforduló alkotásaival, valamint a pécsi Bauhäuslerek művészetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A Zsolnay Múzeumban a Lüszterlepkék és mázmadarak című új kiállításon és a Mecseki Bányászati Kiállításban éppúgy lesz tárlatvezetés, mint a Vasarely Múzeumban, a Sopianae állandó kiállításban, a Csontváry Múzeumban vagy a Szerecsen Patika Kiállításban.

A Múzeumok éjszakáján látogatható először a Baranya aranya - Egy kora avar kori temető feltárja titkait című kiállítás a Múzeum Galériában. A 2022. augusztus 21-éig megtekinthető tárlat az M6-os autópálya Bóly és országhatár közötti szakaszának építése előtt feltárt leletekből ad válogatást. A kiállításhoz a Múzeumok éjszakáján szakmai vezetés, érdekes előadások és bemutatók kapcsolódnak.

Lesznek zenei programok is: a Csontváry Múzeumban zongoramaraton, a Zsolnay Múzeum udvarán Koto és shakuhachi koncert lesz, míg a Vasarely Múzeum udvarán baranyai zenészek közreműködésével csendül fel egy Kis éji crossover. Több helyszínen is fellép a Pécsi Ércbányász Koncertfúvószenekar és a Keret Alkotó Csoport dramatikus Ulysses-adaptációja alatt a kelta hárfamuzsika hagyományai elevenednek meg.

A Néprajzi Múzeumban több tárlatvezetésen avatják be az érdeklődőket a váci domonkos kripta kincseiből álló időszaki kiállítás hátterébe, de emellett lesz mesesarok, almasütés, kézműves vásár és bemutató, és nem maradhat el a szokásos Szent Iván-éji tűzugrás sem. A Mecseki Bányászati Kiállításban a JPM Természettudományi Osztálya és a Mecseki Barlangkutató Csoport ásványokról, kőzetekről, barlangi és bányászat során előkerült őslényekről és barlangi képződményekről szóló interaktív bemutatója mellett játékok, kézműves foglalkozások csábítanak felfedezésre.

A Múzeumok éjszakájára megváltott karszalagos belépőjegyekkel június 26-án is meg lehet tekinteni a JPM kiállítóhelyeit.
A Múzeumok éjszakája részletes programsora megtalálható a közgyűjtemény hivatalos internetes oldalán, a jpm.hu-n.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés a képeskönyvekről a Pagony Szalonban
Jeney Zoltán: Balatoni kacsavész
gyerek

Népmesevetítés, kiállítás, kézműves program és bábszínház a Cinema MOM-ban
Karácsonyi beszélgetés a Kaptárban

Más művészeti ágakról

Dubinyák Réka: Ali, a magyar jezidi
Megjelent a Csaknekedkislány új albuma
A közelmúlt román prózájából
Püsök Botond Túl közel című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés