bezár
 

art&design

2022. 06. 21.
Tíz helyszínen több mint hatvan program Szombathelyen
Múzeumok éjszakája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tíz helyszínen több mint hatvan program Szombathelyen Kilenc intézmény tíz helyszínen összesen több mint hatvan programot kínál szombaton, a Múzeumok éjszakáján Szombathelyen.

A Savaria Múzeumban továbbra is az Erzsébet királynét megidéző Sisi kiállítás áll a középpontban, ezúttal azonban nemcsak ruháit és más személyes tárgyait tekinthetik meg a látogatók, de megkóstolhatják kedvenc süteményeit, valamint találkozhatnak és fotózkodhatnak is az őt gyakran megszemélyesítő történelmi előadóval, Vas Viktóriával - közölte Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója.

A Smidt Múzeumban Harry Potter mágikus világának válhatnak részeseivé az érdeklődők, előadás hangzik el például arról, hogy a Potter-univerzumban milyen tárgyakat gyűjtenek a varázslók, és szó esik  Hagrid legendás állatok iránti szenvedélyéről, azokról az állatokról amelyek elválaszthatatlanul részei a varázslók mindennapjainak - emelte ki Hollerné Mecséri Annamária, a Smidt Múzeum vezetője. Hozzátette: a múzeumi polcokról előkerülnek olyan könyvek, amelyek alkímiával, asztrológiával, gyógynövényekkel foglalkoznak, játékos vetélkedők várják a családokat, és aki szeretne, beöltözhet varázslónak, akár Harry Potternek is.

Sosztarits Ottó régész, az Iseum Savariense intézményvezető-helyettese elmondta: náluk az ókori mozaikkészítés rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket, akik a Romkert mozaikjainak történetéről hallhatnak, megnézhetik a feltárás munkálatairól szóló filmeket, meglátogathatják a máskor zárt restaurátorműhelyeket, valamint kézműves foglalkozások keretében akár maguk is megpróbálkozhatnak a mozaikkészítéssel.

Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója elmondta: a hozzájuk betérők vezetett séta keretében tekinthetik meg a képtár állandó kiállítását és időszaki kiállításait, amelyek most éppen a kortárs művészettel foglalkoznak. A Schrammel-gyűjteményen otthont adó felújított épületben Ki vagy te Minótaurosz? címmel hangzik majd el Czenki Zsuzsa esztéta előadása, Kékesi Gábor tárlatvezetése során pedig a szoborkészítés lépéseivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, amelyhez kapcsolódnak majd kézműves foglalkozások is. A látogatók ugyanitt bekapcsolódhatnak egy a bor és a művészet kapcsolatáról szóló kerekasztal-beszélgetésbe, amelynek természetesen része egy kis borkóstoló is.

A szombathelyi Új Irokéz Galériában Erményi Mátyás "Mit tehetenék? Megnövök!" című kiállítása is látogatható a Múzeumok éjszakáján, a Vas Megyei Levéltár épületében idén is lesz "börtöntúra", a Savaria Szimfonikus Zenekar a Bartók Teremben ismét hangszersimogatót tart, a MÁV Start Zrt. pedig a szombathelyi vasútállomáson és motorműhelyében vasúti járműbemutatóra várja az érdeklődőket.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Neked már megvan a heti Praedád?
Beszélgetés Kecső Endrével művészetről, varázslatról és a vidéki alkotói létről
art&design

Fiatal művésznők térhódítása az absztrakció világában

Más művészeti ágakról

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Kovács Balázs válaszol
Vaktérkép
A Poszthumanizmus és... sorozat újabb eseménye


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés