bezár
 

film

2022. 07. 05.
Karlovy Vary-ban is vetítik a SZELÍD-et
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Karlovy Vary-ban is vetítik a SZELÍD-et Csuja László és Nemes Anna női testépítőről szóló alkotását a Sundance és Sydney után Közép-Európa legnépszerűbb fesztiválján láthatja a külföldi közönség. A film számos nemzetközi elismerést kapott, legutóbb a kolozsvári TIFF-en, ahol Csonka Eszter főszereplőt díjazták.

Karlovy Vary-ban július 1. és 9. között 56. alkalommal rendezik meg a film nemzetközi ünnepét. A közel 200 játékfilmet felvonultató közkedvelt rendezvény Közép-Európa egyetlen A-kategóriás nemzetközi fesztiválja, amelynek Horizons nevű válogatásában mutatják a Szelíd című magyar-német koprodukcióban készült kivételes filmet Csuja László és Nemes Anna rendezőpáros testmelodrámája egy női testépítőről, Edináról szól, aki komoly áldozatot hoz azért, hogy megnyerje a világbajnokságot. Egy röpke szerelmi találkozás azonban rádöbbenti, hogy neki is van lelke, amely – testéhez hasonlóan – megérdemli az elismerést. Csuja Lászlóval Benke Attila szerzőnk készített interjút tavasszal, ami itt olvasható, valamint a prae.hu filmrovatába Dombai Dóra írt kritikát, ami pedig itt.

Szelíd

Az alkotást az amerikai Sundance Filmfesztiválon mutatták be januárban, ahol első magyar játékfilmként a versenyprogramban is szerepelt, illetve vetítették a rangos Sydney Filmfesztiválon is. A Szelíd díjat nyert a Cleveland Nemzetközi Film Fesztiválon és a németországi Wiesbadenben rendezett GoEast fesztiválon is, a múlt héten véget ért Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) pedig Csonka Eszter világbajnok testépítő a filmben nyújtott alakításáért a játékfilmes zsűri elismerését érdemelte ki.

A Szelíd-et Karlovy Vary-t követően a szerbiai Palicson július közepén kezdődő Európai Filmfesztiválon láthatja a külföldi közönség, ahol a legjobb filmnek járó Arany Torony-díjért versenyez 11 másik filmmel. A Szelíd magyar-német koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet támogatásával megvalósult alkotás, producerei Muhi András és Ferenczy Gábor (Focusfox Stúdió), német koproducerei Janine Jackowski, Jonas Dornbach és Maren Ade (Komplizen Film), operatőre Nagy Zágon, aki a Kilenc hónap háború-ban már dolgozott együtt Csujával, illetve Nemes testépítőnőkről szóló Szép szörny című dokumentumfilmjét is ő fényképezte. A látványtervező Nyitrai Anna, a dramaturg Jakab Juli, a casting director Zabezsinszkij Éva, a vágó Csabai Attila volt.

Bővebben: https://www.kviff.com/en/programme/film/59/36564-gentle
Szelíd előzetes: https://youtu.be/TtXR49HPfuo

 

Kép forrása: Vertigo Média Kft.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Egy házasság helyzete (2. évad)
Taika Waititi: Thor: Szerelem és mennydörgés
Testközelben – Érzékiség az új német filmekben

Más művészeti ágakról

Adalékok Harnoncourt Máté-passiójához
Interjú az idei Év Gyerekkönyve Díj egyik HUBBY különdíjasával, Pacskovszky Zsolttal
A Rumini című táncszínházi előadásról
gyerek

MINTÁZATOK – Na de mihez kezdjünk velük?


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés