bezár
 

zene

2022. 07. 03.
Bartók Világverseny: tag lett a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetségében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bartók Világverseny: tag lett a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetségében Taggá választották a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetsége közgyűlésén a Bartók Világversenyt, a Zeneakadémia hangszeres és zeneszerző megmérettetését - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.

Mint írják, a pandémia miatt 2019 óta először tartotta élőben közgyűlését a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetsége (World Federation of International Music Competitions - WFIMC), amelynek több mint száztíz kiemelkedő rendezvény a tagja.

A Zeneakadémia eseményei közül a hatéves ciklusokban évente zajló Bartók Világverseny immár a második, amely bekerült e körbe, az intézmény Marton Éva Nemzetközi Énekversenyét 2019-ben választotta be a testület közgyűlése. Az 1957-ben létrejött, genfi székhelyű WFIMC tagja például a salzburgi Mozart verseny, a bécsi Fritz Kreisler hegedűverseny és Beethoven zongoraverseny, a helsinki Sibelius hegedűverseny, a varsói Chopin zongoraverseny, a brüsszeli Erzsébet királyné verseny, a texasi Van Cliburn zongoraverseny, a párizsi Long-Thibaud verseny, a pármai Arturo Toscanini karmesterverseny és az utrechti Liszt zongoraverseny.

Csonka András, a Zeneakadémia programigazgatója, az intézmény két nemzetközi versenyének projektvezetője vett részt a lengyelországi Bydgoszczban tartott közgyűlésen. A közleményben Csonka Andrást idézve azt írják: a WFIMC abban is kiemelkedik a hasonló szervezetek közül, hogy nagy hangsúlyt fektet a szakmai kérdések megvitatására és valódi megoldások keresésére. Mint kiemelte, a közgyűlésen méltatták a Zeneakadémia Bartók Világversenyének az elindulása óta eltelt 5 év alatt nyújtott teljesítményét, azt, hogy nemzetközi színtéren is láthatóvá vált, valamint hogy a budapesti intézmény magas színvonalon rendezi meg évről évre ezt a megmérettetést.

Ugyancsak élénk szakmai érdeklődés kísérte az eseményen a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt, amely idén szeptemberben ötödszörre várja a fiatal tehetségeket a Zeneakadémián - emelik ki a közleményben. Mint írják, Csonka András a WFIMC elnökével, Peter Paul Kainrath-tal és főtitkárával, Florian Riemmel, valamint a delegáltakkal is beszélgetéseket folytatott a rendezvény lebonyolításának, népszerűsítésének szakmai kérdéseiről. Csonka András többek közt a helsinki Mirjam Helin Nemzetközi Énekverseny, a varsói Moniuszko verseny és a német ARD verseny képviselőivel tárgyalt, főként a pandémiás helyzetről, a Marton verseny menedzseléséről, a toborzási technikákról, a nagyközönséggel folytatott kommunikációról.

Vigh Andreát, a Zeneakadémia rektorát is idézik, aki úgy fogalmazott: a Bartók Világverseny taggá választása, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny iránti szakmai figyelem is bizonyítja az intézmény külföldi elismertségét, nemzetközi észrevehetőségét és az itt zajló világszínvonalú munkát. A Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetsége honlapja szerint a szervezet magyar tagja még a Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyek sorozata, amelynek részeként rendezik meg például a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt.

 

Kép forrása: https://www.facebook.com/Bartokworldcompetition/

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Szentpáli Roland válaszol
Bartók jazzre gyakorolt hatásának kutatásai
Iamyank lemezbemutató koncertje a pécsi Szabadkikötőben

Más művészeti ágakról

Interjú Tasi Katalinnal a papírszínházról
Chad Stahelski: John Wick: 4. felvonás
irodalom

A Goethe-Institut Budapest nőnapi beszélgetése feminizmusról és identitásról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés