bezár
 

színház

2022. 07. 25.
Közösségi színházi előadás a Szentendrei Teátrumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közösségi színházi előadás a Szentendrei Teátrumban Hátrányos helyzetű fiatalok és négy országból érkező, szociálisan elkötelezett alkotók együttműködésével születik meg a 2078 km című előadás, amelyet július 28-án a Szentendrei Teátrumban, július 29-én pedig Hernádszentandráson, a TeatRom fesztivál egyik előadásaként láthat a közönség.

A résztvevők többsége hátrányos helyzetű fiatal, aki először áll színpadon, az őket segítők pedig olyan szociálisan elkötelezett alkotók, akik a művészet eszközeivel szeretnék a társadalmat elfogadóbbá és nyitottabbá tenni.

Szkéné színház

A július 28-án a Szentendrei Teátrumban megvalósuló előadás teljes bevételét felajánlják a borsodi hátrányos helyzetű gyerekeket segítő InDaHouse Hungary Egyesületnek, ahonnan a produkció magyarországi résztvevői érkeznek.

A premier utáni napon, július 29-én a TeatRom fesztivál egyik előadásaként Hernádszentandráson is látható lesz az előadás.

A közleményben kiemelik, hogy az előadás egy kétéves módszertani folyamat része: négy ország négy művészeti szervezetének együttműködése a What'SAP - exchange of social art practices projekt keretein belül.

A nemzetközi projekt az együttműködő partnerek módszertancseréjén alapszik annak érdekében, hogy a szociálisan elkötelezett művészeti gyakorlatokra Európa-szerte egyedülálló és elismert szakmaként tekintsenek. Maga az SAP mozaikszó is a szociálisan elkötelezett művészetek elnevezéséből ered.

A négy országból (Csehországból, Szerbiából, Franciaországból és Magyarországról) érkező partnerek közös célja elméleti és gyakorlati tudásuk továbbfejlesztése, új, könnyen használható szakmai módszertanok létrehozása és új technikák felfedezése, amely azt célozza, hogy az érdeklődők erősebben bekapcsolódjanak az interkulturális párbeszédekbe és a szociálisan elkötelezett alkotásba.

A tudásmegosztás és a közösségépítés után a projekt következő lépése a közös alkotás: ebbe a folyamatba tekinthet be a közönség a 2078 km című közösségi színházi előadás premierjén.

Kikinda, Prága, Hernádszentandrás és Párizs Budapesttől mért távolsága összesen 2078 kilométer. Ez az a távolság, amit a résztvevők megtesznek azért, hogy közösen alkothassanak. Az út azonban, amelyet bejárnak, sokkal hosszabb ennél. Tíz nap alatt a művészet segítségével közös nyelvet találnak maguknak, miközben megpróbálják áthidalni a társadalmi és kulturális különbségeket, megtartva ugyanakkor azokat a sajátosságokat, amelyeket magukkal hoznak - olvasható a produkció ismertetőjében.

A projektben és az előadás létrejöttében együttműködő partnerek között van a Pro Progressione, az Archa Theatre, a Compagnie DK-BEL és a Kulturanova.

Az előadások a Pro Progressione szervezésében valósulnak meg, amelynek missziója, hogy biztosítsa a művészetek átjárhatóságát, és hidat képezzen mind a különböző művészeti ágak, mind a társterületek között itthon és nemzetközi szinten.

A projekt az Európai Unió Kreatív Európa programjának támogatásával valósul meg.

Jegyek a Szentendrei Teátrum honlapján vásárolhatók.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Kelet-Nyugati Alkotóműhely Felejtő című előadásáról
A Shakespeare 37 sorozat második évadának záróepizódjai
színház

Tóték a Kelet-Nyugati Alkotóműhely előadásában
színház

Mentális egészségről Bodor Panna és az Ébredések Alapítvány jóvoltából

Más művészeti ágakról

Adalékok Harnoncourt Máté-passiójához
Peter Handke: Kísérlet a fáradtságról, Typotex, Budapest, 2022
Háborúról, (politikai) költészetről és személyességről Bozsik Péterrel, Orcsik Rolanddal és Terék Annával
Vaktérkép


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés