bezár
 

építészet

2022. 08. 05.
Katolikus templomot épített egy muszlim férfi Boszniában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Katolikus templomot épített egy muszlim férfi Boszniában A szeretet és az egység nevében egy középkori katolikus templom maradványaira épített ismét katolikus templomot a bosznia-hercegovinai Vesela településen egy muszlim vallású boszniai férfi, Husejn Smajic - jelentette szerdán a horvát média.

"Hazánk szeretetéért, amelyet Bosznia-Hercegovinának hívnak. Az egységért és azért, hogy nemzetiségi alapon ne különböztessük meg egymást, hanem tiszteljük egymást emberként és ne váljunk törzsekké" - mondta Smajic a templom keddi felszentelésén, számos vendég és hívő előtt. A muzulmán férfi a templomot "a béke, a szeretet és a tisztelet templomának" nevezte.

Az épületet felszentelő nyugalmazott Vinko Puljic érsek elmondta: bár a templom még nem kész, mindenképpen szimbolikus jelentőséggel bír.

Smajic 2014-ben bukkant saját birtokán egy középkori katolikus templom maradványaira, miközben házi vízerőművet akart építeni. A felfedezését jelentette az illetékes intézményeknek, bizonyítékokkal szolgálva arra, hogy középkori katolikus templom maradványaira bukkant.

A férfi később saját forrásból, szakértői felügyelet mellett folytatta az ásatásokat. A helyszínről értékes régészeti leletek kerültek elő - írja a Dnevni Avaz című szarajevói napilap internetes oldalán.

Becslések szerint a régi, kéthajós 32 méterszer 22 méteres templom a 13. századból származik. Erről tanúskodik egy 1406-ból fennmaradt írásos dokumentum is, amely szerint ebben a templomban tartották a boszniai ferencesek káptalani gyűléseiket és a szentélyt Ostoja István boszniai király is meglátogatta.

Smajic a földet az érsekségnek adományozta, majd a feltárt falak konzerválása után új, ugyanolyan templom megépítése mellett döntött.

A tomislavgradi Ferences Múzeum felügyelete mellett 2015 óta folynak régészeti feltárások a területen, amelyek során 12 sírt is találtak, köztük Gruba Ilona boszniai királynőjét, aki 1395 és 1398 között uralkodott. A sírokból aranyszállal varrott ruhadarabok, bársony, továbbá számos luxuscikk került elő, amelyek az ezen a területen élt nemesi családokhoz kötődnek.

Vesela fontos kereskedelmi központ volt a középkorban. Régészek itt tárták fel a boszniai királyság területének egyik legnagyobb templomát, és a történelmi források szerint Vesela környékén ferences kolostor is működött.

A négyzetes kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Joseph's_Church,_Sarajevo#/media/File:Sarajevo_Saint-Joseph-Church_2011-10-19_(2).jpg

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Egy látogatásra érdemes új célpont
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán
építészet

Tértelen hely projekt: A Blaha Lujza tér múltja és jelene négy fiatal szemével
építészet

Kujlin, Kína, LLLAb építésziroda

Más művészeti ágakról

irodalom

Urbán Bálint: Obscuro, FISZ, Budapest, 2020
Adalékok Harnoncourt Máté-passiójához
A Rumini című táncszínházi előadásról
színház

17. Gyulai Shakespeare Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés