bezár
 

art&design

2022. 08. 28.
Szeptember 25-ig látogatható az Art deco Budapest kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szeptember 25-ig látogatható az Art deco Budapest kiállítás A nagy érdeklődésre való tekintettel az Art deco Budapest kiállítás egy hónappal tovább, szeptember 25-ig látogatható - tudatta szombaton a Magyar Nemzeti Galéria (MNG).

Eddig mintegy hetvenezer látogatót vonzott a Magyar Nemzeti Galéria Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925-1938) című kiállítása. A tárlat különleges plakátokat, bútorokat, öltözékeket, filmeket, városi tereket bemutatva nyújt átfogó képet a két világháború közötti korszak jellegzetes vizuális kultúrájáról - olvasható a közleményben. Mint írják, a kiállítás középpontjában a magyar art deco művészet, kiemelten a plakátművészet és a modern nagyvárosi élet áll. A több mint 250 kiállított műtárgy zöme nagyon ritkán szerepel kiállításon, vagy olyan, amelyett még soha nem láthatott közönség. A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát.

A plakátok mellett folyóiratok, reklámok, könyvek, képes magazinok illusztrációi, valamint iparművészeti tárgyak, egyebek között bútorok, kerámia- és üvegművek, ruhák, kiegészítők, valamint jelmeztervek is szerepelnek a tárlaton. A tárlaton több mint 130 plakát, valamint számtalan plakátterv szerepel a kor legfontosabb tervezőitől, mint Berény Róbert, Bottlik József, Irsai István, Lukáts Kató, valamint Mallász Gitta. A luxuscikkeket, a mozikban vetített filmeket, a pesti kávéházakat és mulatókat egyaránt az ő art deco plakátjaik hirdették. A tájékoztatás szerint a tárlathoz kapcsolódó Dancing 1925 - Magyar művészek a párizsi éjszakában című kamarakiállítás szintén egy hónappal tovább látogatható. A tárlat az 1920-as évek párizsi éjszakai életét mutatja be három magyar művész szemszögéből: Vértes Marcell, Vaszary János és Vadász Miklós művei Párizs mulatóinak vibráló hangulatát idézik meg.

Szeptemberben több programmal is várja a közönséget a Magyar Nemzeti Galéria. A kiállításokban rendszeresen tartanak tárlatvezetéseket, szeptember 21-én pedig, az őszi Borszerda esten, a tárlatok 22 óráig látogathatók - áll az összegzésben.

A kép forrása: mng.hu
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés