bezár
 

irodalom

2022. 09. 12.
Ünnepi hangverseny a 125 éves tárogató jubileuma alkalmából
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ünnepi hangverseny a 125 éves tárogató jubileuma alkalmából A hungarikumként számon tartott tárogató megreformálásának 125-ik évfordulója alkalmából ingyenes hangversenyt rendeznek szeptember 19-én a Szent István-bazilikában.

A tájékoztatás szerint 19 órakor kezdődő hangversenyen az Ars Sacra Fesztivál keretein belül fognak megszólalni a kuruc romantika már-már elfeledett gyöngyszemei tárogató, cimbalom és egy tizenhat tagú vonós kamarazenekar, az Anima Musicae Kamarazenekar előadásában. A koncerten Lisztes Jenő cimbalomművész működik közre.

A megreformált Rákóczi-tárogató a kuruc kor legendás hangszerének újkori változata. A tárogatót az egész világon magyar hangszerként ismerik, ennek kapcsán indított hangversenysorozatot és fiataloknak szóló interaktív hangszerbemutatókat Erdő Zoltán, Erdélyi Magyar Örökség díjjal kitüntetett tárogatóművész.

A Rákócziak nyomában című programsorozat húsz olyan település iskolásai előtt mutatta be a kuruc kori tárogatót és annak megreformált változatát, mely települések egykor a Rákócziak birtokainak részét képezték vagy fontos szerepet töltöttek be a bő háromszáz évvel ezelőtti szabadságharcban. A programsorozaton csaknem ötezren ismerhették meg a jubileumát ünneplő hangszer történelmét és dallamvilágát.

Erdő Zoltán nagyapjától örökölte a százhúsz éves tárogatóját, ami még a Magyar Királyság idejében, az első magyar hangszergyárban készült.

Négyzetes kép a leadben: Brauer-Benke József, Legeza László: Nemzeti hangszerünk a tárogató, Kairosz kiadó, 2021 - a könyv borítóképe

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Lipták Ildikó színházi nevelési szakemberrel
Helyzetjel
Moskát Anita: A hazugság tézisei, Gabo, Budapest, 2022

Más művészeti ágakról

Többek között Orvos-Tóth Noémi, Nyáry Krisztián és Kadarkai Endre beszélgetnek az alkotókkal
art&design

Kis Présház, 2022. szeptember 18., 20 óra


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés