bezár
 

zene

2022. 09. 30.
Meghirdette 2022/2023-as évadát a Szent István Filharmonikusok zenekar
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Meghirdette 2022/2023-as évadát a Szent István Filharmonikusok zenekar A Szent István Filharmonikusok szimfonikus zenekar négy sorozattal várja a közönséget a 2022-23-as évadban. A Müpában a Stephanus hangversenysorozat a zeneirodalom mesterművein, valamint izgalmas ritkaságain keresztül szólítja meg a közönséget. A bérlet programjain eddig több mint 65 000 néző tekintette meg a klasszikus zenei előadásokat. A koncerteket hazai és nemzetközileg is elismert karmesterek dirigálják - az idei évadban Antal Mátyás, Rajna Martin, Makovecz Pál, Vashegyi György vezényel - közölte a zenekar az MTI-vel csütörtökön.

Október 2-án lesz a magyarországi bemutatója Gustav Mahler A panaszos dal című műve háromtételes eredeti változatának - írták. A zenekar a Gaudeamus-bérlet keretében 1958 óta évente 4 alkalommal ad koncertet a Zeneakadémián, előadásuk a középiskolás diákokat szólítja meg. 2013 óta körülbelül 16 ezer fő látogatta a hangversenyeket.  

A közlemény szerint a sorozat szerkesztésekor fontos szempont, hogy a hangversenyek témái érintsék a középiskolai tanulmányok anyagát, kapcsolódjanak az irodalom, történelem, művészettörténet érettségi témaköreihez. Idén többek között Lajtha László 1950-ben írt miséjét, valamint Dubrovay László négy Petőfi dalciklusát mutatják be. A Téli bérlet előadásainak a Pesti Vigadó Díszterme ad otthont. A tavaszig tartó, négyalkalmas sorozat decemberben ünnepváró előadásokkal várja a közönségét.

Beszámoltak arról is, hogy a Felfedezőúton sorozatban legutóbb a Magyar Dráma Napja kapcsán kortárs balettet, filmvetítést, kortárs operarészletet is felvonultató 50 perces összművészeti előadást tekinthettek meg a XV. és a XVI. kerületi iskolák diákjai térítésmentesen. A közlemény szerint a gyermekes családokat megszólító Pastorale hangversenysorozat tavasszal négy hétvégén szombaton és vasárnap invitálja közös kulturális időtöltésre az érdeklődőket. A sorozatban rendszerint egy operát, valamint egy tájegység népzenéjét, néptáncait mutatják be. Ezek mellett rendszeresen épül előadás egy zenekari hangszer köré, vagy kiemelt zeneszerző, évforduló tematikájára. A sorozatot a Pesti Vigadó Dísztermében láthatja a közönség.

Fotó: www.szentistvanfilharmonikusok.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Sándor László válaszol
Vajszlón, nyitott füllel és szemmel
Fekete Zaj Fesztivál, 2022

Más művészeti ágakról

Kovács Edward volt az idei utolsó Kötetlenül vendége
A Kokas-féle komplex művészetpedagógiai foglalkozás
irodalom

Szeifert Natália: Örökpanoráma, Kalligram, Budapest, 2022.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés