bezár
 

színház

2022. 10. 02.
Bodó Viktor rendezésében mutatják be A kastélyt a Vígszínházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bodó Viktor rendezésében mutatják be A kastélyt a Vígszínházban A kastély című előadás premierje látható október 8-án, szombaton a Vígszínház nagyszínpadán. A Kafka regénye alapján készült darabot Bodó Viktor rendezésében mutatják be, a tőle megszokott abszurd fantáziával és groteszk humorral - közölte a színház az MTI-vel. Az előadás főbb szerepeiben ifj. Vidnyánszky Attila, Hegedűs D. Géza, Méhes László, Orosz Ákos, Kovács Patrícia, Radnay Csilla és Bach Kata látható.

A történet szerint egy sötét, havas téli éjszakán K, a földmérő megérkezik a faluba, ami fölött Westwest gróf kastélya tornyosul. A kastélyból rendelték oda, földmérési munkákra, de bármennyire is igyekszik feljutni a kastélyba, nem sikerül kapcsolatba lépnie a megbízóival, csak a helyi lakosokkal, akik viszont gyanakodva fogadják. Ez a kiinduló helyzete Kafka A kastély című regényének, amely a huszadik századi kultúra egyik alapműve lett. Mint a közleményben áll, Bodó Viktor munkatársaival a regény szövegtengeréből egy sűrűbb, rövidebb és más dinamikával működő szöveget hozott létre, miközben igyekeztek minél jobban megtartani és kibontani a szerző fanyar és sokrétű humorát.

Szkéné színház

"A kastély nagyon különleges történet, ami sok szólamban szól az egyén és a társadalom viszonyáról, a konformitás lehetetlenségéről, arról, hogyan lehet értelmetlenül és alázatosan engedelmeskedni értelmetlen törvényeknek" - idézik a rendezőt, aki hozzátette: a színészeknek, a díszletnek és a rendezésnek is egy kizökkent világot kell bemutatniuk.
Mint mondta, nem egy konkrét helyszínt akarnak megmutatni, hanem egy álomvilágot, egy költői teret. "Nem tudjuk, mikor vagyunk a valóságban, úgy érezzük, mintha csak egy rémálomból ébredtünk volna fel, aztán kiderül, hogy nem is lehet felébredni..." - mondta a rendező. Kiemelte: Kafka megközelíthetetlen és elérhetetlen kastélya megannyi értelmezést tesz lehetővé, mindenki alkalmazhatja a saját életére is. "Végső soron mindenki fel akar jutni a kastélyba vagy ki akar jutni onnan" - mondta.

A főszerepet játszó ifj. Vidnyánszky Attilát is idézik, aki arról beszélt, hogy Bodó Viktor világa közel áll hozzá, inspiráló számára. Hozzátette, hogy a rendező képes csapatot teremteni, és kiemelte azt a felszabadult csapatmunkát, amiben dolgoznak. Mint mondta, a próbafolyamatnak és a csapatnak köszönhetően számára újra bebizonyosodott, hogy a színpadon játszani jobb, mint az életben élni.

Bodó Viktor harmadszor dolgozik együtt a Vígszínház társulatával. Mostani rendezésének előzménye egy 2020-as hamburgi A kastély-előadás, amelyet finom módosításokkal a Vígszínház társulatára adaptált, és a magyarországi környezethez igazított.

A színpadi adaptáció stílusát és hangulatát alapvetően meghatározó díszlet, az áttekinthetetlenül bonyolult állványzat, amelynek mélyén nincs is épület, Schnábel Zita munkája, amelyért 2020-ban elnyerte a Hamburger Theaterpreis az évad legjobb díszletéért járó díját.

Az előadás alkotófolyamatába október 1-jén, szombaton nyílt próbán tekinthet be a közönség. További információ a produkcióról a https://www.vigszinhaz.hu/A_kastely linken érhető el.

Kép forrása: www.wikipedia.org

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
Üvegcipő a Vígszínházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés