bezár
 

építészet

2022. 10. 06.
Kerekasztal-beszélgetés Breuer Marcell születésének 120. évfordulója alkalmából
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Kerekasztal-beszélgetés Breuer Marcell születésének 120. évfordulója alkalmából Breuer Marcell - Victor Vasarely mellett - Pécs másik neves, világszerte ismert és méltatott szülötte, a Bauhaus egyik jeles mestere. A kerekasztal-beszélgetés fókuszában a kiváló építész és bútortervező életműve áll.

Ez a kerekasztal-beszélgetés azért is bír különös jelentőséggel, mert az évforduló alkalmából idén Pécsett ez az egyetlen rendezvény, amelyet a mesternek szentelnek. Breuer Marcell életművének alappillére az ipari formatervezés és az építészet, illetve a két terület szerves kapcsolódása. A beszélgetésben három Bauhaus-szakértő vesz részt: Horányi Éva, Várkonyi György és Mendöl Zsuzsanna. Horányi Éva az Iparművészeti Múzeum bútortörténeti gyűjteményének vezetője, aki Breuer bútortervezői munkásságát kutatja. Várkonyi György művészettörténész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának professzora, a pécsi Bauhaus-örökségen belül újabban kifejezetten Breuerrel foglalkozik. Mendöl Zsuzsanna szintén Bauhaus-specialista, különös tekintettel az irányzat pécsi alkotóinak életművére. Jelenleg Breuer Marcell és családja történetét kutatja. A beszélgetést Getto Katalin vezeti, a JPM Képző-és Iparművészeti Osztályának muzeológusa, számos kortárs építészeti témájú publikáció szerzője.

Kép forrása: designpecs.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
Egy látogatásra érdemes új célpont

Más művészeti ágakról

Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
Alex Garland: Polgárháború
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés