bezár
 

art&design

2022. 10. 07.
A jövőre fókuszál a MOME az idei Budapest Design Weeken
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A jövőre fókuszál a MOME az idei Budapest Design Weeken Ezen a hétvégén, október 7-én indul és október 16-ig tart a Budapest Design Week, a hazai designélet egyik legfontosabb rendezvénye, melybe a MOME is számos izgalmas szakmai eseménnyel és nemzetközi előadóval kapcsolódik be. Az egyetem programjai között lesz kiállítás, kerekasztal-beszélgetés, előadások, könyvbemutató, vállalkozásfejlesztési nap és gyermekprogram is.

A Creating Futures Now! című kiállítás a jövő lehetséges termékeit, a spekulatív design és a globális kihívások keresztmetszetében születő tárgyakat, szolgáltatásokat, koncepciókat mutat be a MOME Groundban. Az október 9-től négy napon át látogatható tárlat alapja az elmúlt év három olyan projektje, melyek mindegyikében fontos elem a jövő.

  • Az Ugrás a jövőbe! kreatív pályázat legjobb tíz alkotását bemutató fejezet arról szól, milyen szolgáltatásokat, tárgyakat terveznének a 7-10. osztályos tanulók 2040-re. A pályázat különlegessége, hogy a második fordulóba továbbjutó csapatokat a MOME oktatóiból és hallgatóiból álló mentorpárok segítették a tervezési folyamatban és projektjeik megvalósításban. A kreatív ipar utánpótlását támogató kezdeményezés keretében izgalmas ötletek születtek, a díjnyertes egy napelemgomba terve lett, mely a városi köztereken, buszmegállókban a megújuló energia termelése mellett esővízgyűjtő, párásító, árnyékoló és légtisztító funkciót is ellát.
  • A HU/2050 című, spekulatív designnal foglalkozó kurzus munkáit bemutató kiállításrészen a MOME hallgatóinak terveivel ismerkedhetünk meg. Az alkotók 2050-re képzeltek el lehetséges jövőverziókat, majd ezeket alapul véve fejlesztettek terméket, szolgáltatást egy harminc évvel későbbi, megváltozott éghajlatú Magyarországra. A fikciós projektek között találjuk többek közt Kiss Botond Levente Méhészetek után című tervét, melyben arra fejlesztett ki megoldást a tervező, hogy a felmelegedés sújtotta területen lakók hogyan juthatnak újra mézhez. Elek Bálint és Nagy Fanny közös projektje hasonló feltételek közt Kunsági Kivészet címmel a szőlőtermelés utáni világba képzel el egy új terméket.
  • A Balatorium projekt az ökológusok szemével látja a jövőt. A projektcsapat a tó sorsáért aggódva hozott létre egy olyan kurzussorozatot, amelynek keretében 14-18 éves diákok számára számos érzékenyítő, a tó értékeire, a szemléletváltás szükségességére felhívó koncepció született meg MOME-hallgatók és -oktatók közreműködésével. Az Elméleti bázisú módszertani kurzuson a Balaton ökológiai problémáira reflektáló feladatgyűjteményt hoztak létre a hallgatók, melyből pedagógus továbbképzés indult. Az Építészeti Intézet kurzusán pavilont, mint alternatív oktatási helyszínt terveztek a hallgatók, mely a nyári építőtábor során megépült. Az Adatvizualizáció kurzus során a Balaton ökológiai rendszeréből származó adatok kreatív megjelenítésére volt lehetősége a hallgatóknak az adatvizualizáció módszertanának és eszköztárának segítségével. A projekthez kapcsolódóan rektori díjas szakdolgozat is született.

 

A megnyitó alkalmából rendezett Speculative Design Day előadásain a terület nemzetközi képviselőivel ismerkedhet meg a nagyközönség, majd több generáció részvételével zajlik beszélgetés arról, hogyan érdemes gondolkodnia a tervezőknek a jövőről és végeredményben hogyan szolgálhatja ez társadalmunk fejlődését. Az október 9-én 17 órakor kezdődő eseményen nemcsak Monika Seyfried, a többszörös Core77-díjas service designer, a koppenhágai Copenhagen Institute for Interaction Design munkatársa és a szintén Core77-díjas Kiss Botond Levente, de a MOME Nemzetközi Tanácsadó Testületének tagja, Zuzanna Skalska designer, trendkutató, oktató is előadást tart. Skalska, a jövő-tervezésről Hollandiában és Lengyelországban rendszeresen előadó oktató, nemrég könyvet írt szerzőtársával, Rafał Kołodziejjel. A Prototyping 2040 tervezők számára letehetetlen kötet, amely négy jövőszcenáriót tár elénk, példákkal illusztrálva, és az olvasót ráébresztve a cselekvés szükségességére.

Az idei legjobb mesterszakos diplomákat prezentálják alkotóik pörgős formában október 15-én a Best of MOME ’22 keretében a MOME Auditóriumában. A prezentációkat az intézetvezetők kerekasztal-beszélgetése követi, amelyben az egyetem aktuális törekvéseiről, új irányokról, a képzésben megvalósuló jövőbeni tervekről esik szó. Az estet networking-buli zárja, ahol a résztvevők megismerkedhetnek az egyetem friss diplomásaival, oktatóival, hallgatóival, és a szakok képviselőivel.

A Budapest Design Week központi helyszínén, a Néprajzi Múzeumban az első hétvégén, október 8-án workshoppal várja a MOME a design iránt érdeklődő 10-14 éves gyerekeket. A Be Steam! szörnyépítő workshop keretében lépésről lépésre, mentorok segítségével veszik végig a résztvevők a Design Thinking módszertan alapjait, majd egy, a helyszínre kitalált kerettörténetbe illesztett lényt kreálnak, amelynek tulajdonságait különböző környezeti és biológiai hatások befolyásolják. A megfogalmazott karakterelemeket papírlapon 2D-ben, majd forró izzószálas habvágóval 3D-ben, térben is modellezik. A workshopon a 3D nyomtatóval is megismerkedhetnek a gyerekek.

A MOME, a Fabunió és a Budapest Design Week közös szervezésében valósul meg az a vállalkozásfejlesztési nap, amelyre a szervezők már érett vállalkozások képviselőit várják. A Bősze Ádám rádiós műsorvezető moderálásában zajló eseményen a MOME kiemelkedő oktatóinak workshopjára látogathatnak el díjmentesen a résztvevők. A műhelymunka azt a kérdést járja körbe, miként lehet a design üzleti felhasználását hazánkban is közvetlenül elősegíteni, továbbá hogyan tehetjük fenntarthatóbbá üzleti és gyártási folyamatainkat a designgondolkodás segítségével, és végül hogyan segítheti a stratégiai gondolkodást a design.

Mindemellett még számos, MOME-hallgatók és oktatók részvételével zajló program látható majd a Budapest Design Week keretében. Kiemelkedő a Deák 17 Galériában megrendezésre kerülő Ösvényeinken: Veled című kiállítás, amelyet a programsorozat teljes ideje alatt meg lehet tekinteni.

További információ a MOME Budapest Design Weeken való részvételéről az alábbi linken érhető el.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés